23 november 2022 - 3 min. lezen
1 reacties 1

De winter heeft de afgelopen dagen en weken in het Hoge Noorden flink thuis gehouden. Na een povere sneeuwmaand in oktober is het sneeuwdek ondertussen dan ook sterk uitgebreid. Op het noordelijk halfrond ligt ondertussen het meeste sneeuw sinds 2011 voor de tijd van het jaar. In Scandinavië en in de Alpen is de sneeuw zich ondertussen ook aan het vestigen. Tijd voor een kort overzicht!

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Fors sneeuwdek op Noordelijk Halfrond

De afgelopen weken is het sneeuwdek op het noordelijk halfrond sterk uitgebreid. Ondertussen (22 november) hebben we zelfs de grootste omvang van het sneeuwdek sinds 2011. 2022 staat nu op de tweede plaats van de afgelopen 18 jaar.

Omvang van het sneeuwdek op het noordelijk halfrond. (NOAA)

Onderstaande kaart toont in het blauw waar nu (meer) sneeuw ligt ten opzichte van normaal. Het sneeuwdek is langsheen het hele halfrond meer uitgebreid richting het zuiden en in Europa ook naar het westen.

Sneeuwdek afwijking ten opzichte van normaal.

In oktober zag de situatie er nog helemaal anders uit. Toen was de omvang van het sneeuwdek duidelijk kleiner dan normaal, tot 20% kleiner.

Afwijking van de omvang van het sneeuwdek ten opzichte van normaal. (NOAA)

Flinke sneeuwval in Scandinavië

In Scandinavië, en dan vooral in Zweden, kreeg men de afgelopen dagen ook te maken met zeer intense sneeuwval. Dat ging in de regio van Stockholm zelfs gepaard met onweer, thundersnow. Het sneeuwdek in Scandinavië begint zo ondertussen ook echt betekenisvol te worden.

Sneeuw in de Alpen

Zoals aangekondigd kregen ook de Alpen een stevige portie sneeuw voor de kiezen. Ondertussen ligt het hele gebergte onder een sneeuwdek vanaf pakweg 1000-1500 m. Extra fijn is dat alle hoeken van de Alpen ondertussen wel een keer aan bod zijn gekomen. Zo viel er vorige week vooral in het westen en aan de noordzijde sneeuw, terwijl het de afgelopen dagen het meest sneeuwde in het oosten en in het zuiden van de Alpen (Veneto-streek). Na een slecht begin van het wintersportseizoen (uitgestelde openingen) openen nu steeds meer skigebieden de eerste liften.

Lander

Door Lander

Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven in de specialisatie weer- en klimaat. Ik ben doctorandus glaciologie - klimatologie aan de VUBrussel met focus op gletsjers in de Alpen en in Azië. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken