0

Enorm slechte weersomstandigheden kunnen nogal wat schade veroorzaken. Een boom op je auto of een aanrijding op een besneeuwde weg. Gelukkig kan het gedekt worden door je autoverzekering. Dit geldt echter alleen als je een Beperkt Casco of All Risk (Volledig Casco) verzekering hebt. Als je alleen een WA-verzekering hebt, ben je zelf verantwoordelijk voor de kosten bij schade door bijvoorbeeld hagel, storm of soortgelijke weersomstandigheden. Ga je dus een verzekering auto vergelijken, let dan goed op de dekking die je kan nemen. We leggen je in deze blog wat meer uit over schade door extreem weer.

  • Dit artikel is van toepassing op de Nederlandse wetgeving

Bij schade door extreem weer, zoals blik- en lakschade veroorzaakt door afgewaaide takken of rondvliegende dakpannen, bieden Beperkt Casco en All Risk autoverzekeringen dekking. Dit geldt ook voor waterschade door overstromingen en ruitschade door bijvoorbeeld grote hagelstenen.

Hagel kan een destructief resultaat opleveren bij hevig onweer (Hailsolutions)

Zelfs als je auto schade oploopt door weersomstandigheden, zoals bij een glijpartij door sneeuw tegen een vangrail, kun je een beroep doen op je verzekering. Let er wel op, als je alleen een WA-verzekering hebt, komen de kosten voor eigen rekening. Mocht er lading van je auto of aanhanger vallen, ben je zelf aansprakelijk voor de schade. En ook uitschrabben wordt niet vergoed bij een WA-verzekering.

Met Beperkt of Volledig Casco dekking wordt de schade wel vergoed als de ruit gerepareerd moet worden. Bij vervanging geldt een eigen risico, dat afhankelijk is van de schadehersteller. Bij (ruit)schade door storm blijven je opgebouwde schadevrije jaren behouden. Ga je een nieuwe auto verzekering afsluiten, let hier dan goed op.

Schade door hevige regen

Hevige regen wordt anders behandeld dan storm door verzekeraars. De definitie van overstroming in de polisvoorwaarden of verzekeringskaart is niet altijd helemaal duidelijk. Volgens het Verbond van Verzekeraars valt waterschade aan je auto door hevige regen onder de Beperkte en Volledige Casco.

Melden van de schade

Met een All Risk verzekering ben je goed gedekt, maar het is wel belangrijk om altijd de polisvoorwaarden te controleren en op de kleine details te letten. Veel verzekeraars vergoeden bijvoorbeeld pas stormschade vanaf windkracht 7, wat overeenkomt met windstoten vanaf 50- 60 km per uur. Als je een claim wil indienen voor stormschade, moet je aan deze voorwaarde voldoen. Het is daarom belangrijk om het tijdstip van de schade nauwkeurig te noteren.

Hoewel het KNMI pas bij windkracht 9 van storm spreekt, zijn de meeste verzekeraars nog redelijk coulant. Daarnaast kan er sprake zijn van een eigen risico, zoals bij het vervangen van een autoruit. Wil je exact weten hoe het zit bij jouw verzekering? Ga dan je polisvoorwaarden goed na voor meer informatie.

Beter voorkomen dan genezen

Bij extreem weer is het verstandig om thuis te blijven. Je kan overwegen je afspraak te verzetten, thuis te werken of je boodschappen later te doen. Als je toch de weg op moet, probeer dan je auto overdekt te parkeren, bijvoorbeeld in een garage of carport, om schade te voorkomen. Als het zo hard stormt dat rijden gevaarlijk wordt, zoek dan een veilige plek langs de weg om te stoppen.

Vermijd parkeerplaatsen met bomen om het risico op vallende takken te voorkomen. Controleer als je een aanhanger vervoert of de lading goed vastzit en of deze ook verzekerd is. Bij blikseminslag biedt je auto bescherming, maar het is toch verstandig even te wachten met uitstappen om eventuele elektrische lading af te voeren. Op die manier kun je rustig van de schrik bekomen en weer veilig verder gaan.

Delen

Reacties zijn gesloten.


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

1 dag geleden - 3 min. lezen
7

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

3 dagen geleden - 2 min. lezen