31 mei 2016 - 3 min. lezen
0 reacties 0

Maandag 30 mei, Denver ontwaakt en wij ook tegen 7:30 uur. Het gordijn gaat open en we zien de prachtig besneeuwde Rocky Mountains die mooi worden beschenen door de zon. Ons eerste Amerikaans ontbijt wacht op ons en dat doen we bij Rosie’s Diner. Meteen een stevige maaltijd ;). Bekijk nog meer foto’s via ons Instagramaccount!

ontbijt USA
Chasefood om de dag door te komen.

In de voormiddag we vertrokken in Denver voor onze eerste ‘stormchasedag’. Er werd voor die dag een slight risk afgegeven voor South Dakota en Nebraska. Ons oorspronkelijke target was Kadoka in South Dakota. We konden dus meteen een stevig stukje rijden doorheen de ‘duinen van Nebraska’, een eindeloos gebied van heuvelachtige graslandschappen. Al snel zagen we in westelijke richtingen de stapelwolken stevig opbollen wat de eerste plaatjes opleverde.

updrafts

Tussen Arthur en Hyannis moesten we even stoppen om een vrij moeilijke keuze te maken welke onweerscel we zouden nemen (lees volgen). Er was een cel ten noorden en een cel ten zuiden van ons en hadden beslist de zuidelijke cel te volgen. Deze cel zag er qua structuur beter uit en was ook tijdelijk tornado warned.

In de buurt van Arthur stopten we voor de cel uit en konden we fraaie plaatjes maken van mammatus.

Mammatus
Prachtige display met mammatusbewolking.

Echter op de radar was de cel beginnen clusteren en niet langer interessant. De cel ten noorden was echter behoorlijk actief geworden en dus keerden we terug. Na 2 uur rijden waren we in staat de cel te onderscheppen ten zuiden van Valentine. Op deze cel was op het dopplerbeeld wat rotatie te zien. Echter konden we de cel niet benaderen langs de voorkant.

onweer en amerikaanse vlag
Is het geen plaatje? Genieten!

We hebben deze cel gevolgd tot het donker was en konden genieten van een bliksem schouwspel. Voornamelijk anvil crawlers en 2 maal een opwaartse bliksem. 1 van deze crawlers werd gevolgd door een grond ontlading op minder dan 500 meter van onze locatie, dat was eventjes schrikken!

Eenmaal het donker werd keerden we terug richting Valentine waar we gingen overnachten.

zonsondergang

Op de terugweg kwamen we langs de kant nog een 10 tal stormchasers tegen en een weinig actieve onweersbui. Voor onze eerste dag mogen we niet klagen en kregen we onze portie onweer. De afstand die we gereden hebben bedroeg 800 km.

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken