6 december 2015 - 2 min. lezen 0 reacties

Het Verenigd Koninkrijk heeft, zoals bijna elk najaar, te maken met stormen. De ene al wat heviger dan de andere. Maar nu brengt storm Desmond naast veel wind ook veel regen met zich mee die tot overstromingen leiden. Honderden Britse huizen in het noordwesten staan onder water doordat rivieren en kanalen buiten hun oevers zijn getreden. Er zijn waarschuwingen uitgevaardigd voor extreme wateroverlast.

Graafschap Cumbria

In Schotland en Noord-Engeland is de situatie het meest kritiek. Daar zijn er zo’n duizend mensen geëvacueerd door het noodweer. Tientallen treinen rijden niet en bij 60.000 gezinnen is de elektriciteit uitgevallen door het overvloedige water. Veel wegen zijn afgesloten en zorgen ervoor dat gemeenschappen van de buitenwereld zijn afgesloten.

Op dit moment is het even gestopt met regenen, maar de Britse meteorologen voorspellen voor maandag 7 december opnieuw regen. Het ergste moet zelfs nog komen omdat het centrum van de storm Cumbria nog moet bereiken. Dus alle hens aan dek daar… Volgens de brandweer hebben de rivieren nog nooit zo’n hoog peil bereikt.

Een inwoner van de stad Carlisle is wanhopig: “Het is zo verschrikkelijk om naar het onwezenlijke te kijken. We konden niets meer doen voor ons huis. Het was verschrikkelijk!”

In de stad Carlisle kwam een trein richting Glasgow door de storm stil te staan. De passagiers moesten de nacht doorbrengen in de trein.

Storm Desmond in cijfers

De storm hield ook lelijk huis in Wales, daar zijn windstoten van 137 kilometer per uur gemeten. Twee automobilisten werden uit hun auto gered nadat ze vast kwamen te zitten in het kolkende water. Niet alleen Schotland en Cumbria zijn getroffen door noodweer, maar ook Ierland heeft het zwaar. Daar zijn er 2000 huishoudens zonder stroom gevallen. Volgens John Curtin, directeur van waterveiligheid, is er zo’n 352 mm regen gevallen in 24 uur. Als dit officieel is, is dat een nieuw record.

Slachtoffer te betreuren

Het zwaar weer heeft op dit moment één leven geëist. Volgens hulpdiensten kwam een 90-jarige man in Londen onder een bus terecht nadat hij door een felle windstoot werd omvergeblazen. Verder zijn er geen meldingen van dodelijke slachtoffers.

Bron: BBC, NOS

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken