0

Op 23 maart 2024 heeft zich een krachtige explosie voorgedaan op de zon. De wolk met geladen deeltjes is op dit moment op weg naar de Aarde en veroorzaakt in de nacht naar 25 maart 2024 op meerdere plaatsen in Europa ook poollicht. In België en Nederland zal dit hoofdzakelijk fotografisch poollicht zijn, maar door een sterke KP-index van 8 is zelfs visueel poollicht niet uitgesloten in de Lage Landen.

Zuidelijk magnetisch veld

Om poollicht te kunnen waarnemen hebben we nood aan een minimale lichtvervuiling. Aan deze factor wordt alvast niet voldaan in de Benelux. Dankzij heel veel verlichting is het in onze contreien vaak moeilijk op het spectaculair natuurfenomeen te zien.

Bijkomstig probleem is de hoeveelheid maanlicht die fors is in de nacht naar 25 maart 2024. Desondanks zijn we positief door de kracht van de CME. Een andere voorwaarde die gunstig moet zijn is een sterk zuidelijk magnetisch veld. Dat zal komende uren nog wijzigen.

Krachtige explosies op de zon

Afgelopen dagen hebben zich krachtige explosies voorgedaan op de zon. Deze zijn afkomstig van de zonnevlek AR3615. Er werden X en M flares gedetecteerd. Afhankelijk van de kracht en richting van zo’n uitbarsting kan de connectie tussen satellieten en/of andere elektrische toestellen hinder ondervinden.

Magnetometers

Voor in België en Nederland poollicht te kunnen zien zijn waarden van -500 tot -1000 nT gewenst. Eerder op 24 maart 2024 haalden we kortstondig -650 nT rond 16u20 UTC. Dat zou betekenen dat de piek van achter ons ligt en de kansen op poollicht afnemen. Echter, de kansen blijven komende uren aanwezig.

We zien een forse dip van nT waardes iets na 16u UTC. Momenteel zijn de waarden te hoog om poollicht te veroorzaken in de Benelux (poollicht.be)

Hoogste kansen op poollicht?

Om het poollicht waar te nemen is het dus cruciaal om een donkere plaats te zoeken en de satellietbeelden (infrarood) bij de hand te nemen. Bij bewolking laat poollicht vanzelfsprekend moeilijk zien. De grootste kansen reserveren we in het noordelijk deel van de Lage Landen. Kijk dan vooral richting het noorden en weg van naburige verlichting. Qua timing is het eerste deel van de nacht erg gunstig.

Zelf foto’s kunnen maken van het Aurora Borealis? Stuur ze in via onze website of richting [email protected]. Veel succes!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

2 dagen geleden - 3 min. lezen
7

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

4 dagen geleden - 2 min. lezen