30 juni 2015 - 3 min. lezen 0 reacties

Naast alle berichtgeving over de hittegolf in België en Nederland is er ook nog ander interessant nieuws. In de zomermaanden valt er weer wat te beleven boven onze hoofden. Zo krijgen we komende 2 maanden geleidelijk 3 uur minder daglicht want op 1 juli 2015 komt de zon op om 5:33 uur en gaat ze onder om 21:59 uur. Op 31 augustus 2015 zien we de zon om 6:54 uur opkomen en verdwijnen om 20:31 uur. 

Voor we iets over juli gaan verklappen, moeten  we nog eens vermelden dat op dinsdag 30 juni 2015 de planeten Jupiter en Venus zeer dicht bij elkaar zien staan als we ‘s avonds naar westelijke richtingen kijken.

Overzicht nachthemel juli

Mercurius kunnen we de eerste dagen van juli nog zien in noordoostelijke richtingen bij zonsopkomt. Ook Venus en Jupiter zijn nog tijdelijk te zien ‘s avonds in het westen aan de horizon. Na half juli komen ze in het zonlicht. Ten slotte is er van de planeten nog Saturnus te zien ‘s avonds in het zuid – zuidwesten.

Op 2 en 31 juli 2015 is het volle maan. Het gebeurt maar om de 2,7 jaar dat je op 1 maand 2 keer volle maan hebt. De 2de volle maan noemt men ook wel de ‘blauwe maan’. De volgende ‘blauwe maan’ is voor 2018. Op 6 juli staat de aarde het verst van de zon verwijderd in haar elliptische baan. Dit heet het aphelium.

Zonnekijkdag op 5 juli 2015

Zondag 5 juli 2015 is het in Vlaanderen zonnekijkdag. Naast de sterrenwachten zijn er ook andere kijkposten waar men de zon door een telescoop met filter kan bekijken. Meer info over de locaties leest u op het VVS.

zonnekijkdag

Overzicht nachthemel augustus

Venus zal eind augustus terug zichtbaar worden ‘s morgens als je in oostelijke richtingen kijkt. Mars krijgen we geleidelijk meer te zien in het oostnoordoosten voor zonsopgang. Saturnus is in de avond te zien in het zuidwesten. 29 augustus is het volle maan.

Op donderdag 13 augustus is het de moment om weer heel wat vallende sterren te tellen. We zitten dan namelijk in het maximum van de meteorenzwerm Perseïden met heldere en snelle meteoren. Het best kijkt u rond 3:30 uur op 58° boven de noordoostelijke horizon.

midzomersterrennachten

Midzomersterrennachten

Nuits des étoiles is een internationale sterrenkijkinitiatief. De sterrenwacht in Grimbergen doet mee aan dit initiatief. Op 7, 8 en 9 augustus 2015 kan u er dan de sterrenhemel bekijken en leert u weer heel wat bij. De toegang op Mira is vrij, je kan dus gratis komen waarnemen.

Bron foto uitbarsting zon: zonnekijkdag

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken