Orkaan Sara vormt zich, is landfall mogelijk?
Nog geen week geleden vormde zich in de Caribische Zee orkaan Rafael die in snel tempo uitgroeide tot een Major Hurricane. Hetzelfde lot lijkt nu ook beschoren voor een nieuwe tropische golf (gebied met stevige onweersbuien). Deze zou onder invloed van optimale condities kunnen uitgroeien tot een tropische depressie, later zelfs orkaan. De trekrichting van het systeem is nog heel onzeker, maar enkele weermodellen laten het systeem landfall maken in Cuba, Mexico of de Verenigde Staten.
- Weerliefhebber? Volg ons via X en Facebook
- Ontdek onze weerberichten op Youtube
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.
Stevige convectie in de Caribische Zee
De actuele satellietbeelden laten stevige convectie zien in het zuidelijke deel van de Caribische Zee. Deze convectie hangt samen met een tropische golf (dat is een gebied met felle regen -en/of onweersbuien). Verder op de Atlantische Oceaan (rond de evenaar) zijn ook nog veel onweersbuien aanwezig, maar deze hebben voorlopig weinig impact op de vorming van de tropische depressie.
Dat er convectie is, is natuurlijk deels te verklaren door een tropische golf, maar anderzijds zijn de atmosferische (en oceanische) condities optimaal. Die regio van de Caribische Zee heeft nog steeds heel hoge watertemperaturen van 29-30°C. Daarnaast is er ook sprake van weinig windschering (verandering van wind met de hoogte). Veel windschering is immers nefast voor de vorming van een tropische depressie, zeker in de beginfase.
Ontwikkeling van tropische cycloon Sara
Op dit moment is er nog geen sprake van een tropische depressie of storm. Er is een grote regio met (niet) georganiseerde onweersbuien. Eerst moeten deze onweersbuien zich nog organiseren en dan kan geleidelijk de luchtdruk beginnen dalen in het systeem. Dit is het begin van de vorming van een tropische depressie.
De meteorologen van het National Hurricane Center in Amerika laten dit dan ook zien door middel van een oranje kruis. Dat wil zeggen dat er binnen een paar dagen 40-60% kans is op de ontwikkeling van een tropische cycloon.
Omdat het nog een heel vroeg stadium is van de ontwikkeling van het systeem, zijn nog geen weermodellen beschikbaar die zich specifiek focussen op orkanen (HAFAS-A, HAFAS-B en HWRF). Deze worden later nog aan dit artikel toegevoegd. Voorlopig moeten we het doen met de globale weermodellen (ICON, ECMWF en GFS), al geven deze ook al een eerste goeie indicatie. Tegen dit weekend zou dan orkaan Sara ontstaan in de Caribische Zee. Later in de verwachtingsperiode blijft het systeem ook dan rondtollen in de Caribische Zee met een landfall in Cuba, maar dat is natuurlijk nog heel onzeker.
Ook het Amerikaanse en Duitse weermodel laten de komende dagen de tropische golf uitdiepen tot een tropische depressie en uiteindelijk orkaan Sara. De eerste impact zal vooral in Honduras plaatsvinden.
Dat er de komende dagen dus een orkaan zal ontstaan, lijkt quasi zeker. Alle ingrediënten zijn aanwezig om het systeem te laten ontstaan en te laten uitdiepen. De mate waarin het systeem uitdiept én trekrichting zijn natuurlijk zaken waarvoor het veel te vroeg is.
Mogelijke trekrichtingen?
Daarin lopen de weermodellen op dit moment nog uiteen en dat is ook logisch, gezien de termijn van 6+ dagen. Het Europese weermodel laat begin volgende week het systeem dan richting het noorden trekken met een landfall in Cuba. De andere weermodellen volgen een iets westelijkere koers, waardoor het systeem in de straat tussen Cuba en Mexico zou passeren.
Op die manier is er opnieuw kans op een landfall in Florida. De precieze trekrichting zal enerzijds afhangen van de uitdieping van het systeem én van de sturende drukgebieden rond het systeem (de rug op de Atlantische Oceaan). In dit geval worden de verschillen tussen GFS en ECMWF gestuurd door een rug van hogedrukgebieden die in ECMWF meer ten noorden van het systeem ligt. Bij GFS ligt de rug meer naar het oosten, waardoor het systeem meer naar het noorden kan trekken.
Orkaan Sara wordt ook klimatologisch gezien een interessant gegeven. Nog niet zo vaak heeft zich zo laat in het jaar in de Caribische Zee nog een orkaan gevormd. De komende dagen verschijnen nog updates in dit artikel, met onder andere de verwachtingskegel van het National Hurricane Center en intensiteitsupdates!