15 oktober 2022 - 3 min. lezen
2 reacties 2

De opbouw van een krachtige hogedrukrug boven Europa zorgt de komende dagen voor een aanvoer van zeer zachte, Afrikaanse lucht, naar Europa. De temperaturen swingen in de meeste regio’s de pan uit met afwijkingen tot meer dan +10°C boven normaal. In het zuiden van Frankrijk en in Spanje wordt de tropische kaap van 30°C vlot overschreden, met zelfs maxima tot 35°C in Andalusië. In de Alpen gaat de nulgradengrens naar 3500-4000 m. Deze zonnige en zachte periode is een typisch voorbeeld van “Goldener Oktober” of “Indian Summer” of “ouwwijvenzomer”.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Opbouw van krachtige hogedrukrug

Komende dagen maakt de straalstroom een grote slingerbeweging. Europa komt in de opwaartse tak te liggen met een krachtige hogedruk rug vanuit Afrika, uitstrekkend richting NNO. Tegelijk diept een lagedruk trog zich uit over de Atlantische Oceaan. Aan de zuidwestkant van de hogedrukrug wordt de aangevoerde lucht naar Europa stelselmatig zachter. Het koude weer is ver weg. Enkel in het noorden van Europa (IJsland en Scandinavië) wordt de komende dagen sneeuw verwacht.

Zeer zachte lucht wordt aangevoerd dankzij een krachtige hogedrukrug boven Europa.

Zeer hoge temperaturen voor de tijd van het jaar

De aangevoerde lucht warmt fors op. Helemaal afkomstig van boven Afrika gaat de temperatuurafwijking fors de hoogte in met afwijkingen tot meer dan +10°C (zie animatie hieronder). Daarnaast is het duidelijk dat een zeer groot gebied (oppervlakte) te maken krijgt met de zachte lucht. De warmte wordt als het ware Europa ingeblazen met een haardroger vanuit Afrika.

Het wordt duidelijk warmer dan normaal met een dominantie van rode kleuren over Europa.

In het zuiden van Europa wordt het door de aanvoer van de zachte lucht top-zomers. De temperaturen stijgen in veel regio’s tot tropische waarden. Dat is onder meer het geval in Frankrijk en in Spanje. In het zuiden van Spanje kunnen de temperaturen zelfs oplopen tot 35°C.

De temperaturen in Spanje en het zuiden van Frankrijk lopen vlot op tot 30°C en meer. In Andalusië is zelfs 35°C mogelijk.

De zeer zachte lucht stroomt ook over de Alpen. Daar gaat de nulgradengrens naar 3500-4000 m. De aanwezige sneeuw (naast) de gletsjer zal het daardoor snel moeilijk krijgen.

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken