0

Het zijn opnieuwe spannende uren voor heel wat liefhebbers van een prachtig schouwspel. Poollicht in de Benelux is zeldzaam om waar te nemen en blijft vaak beperkt tot de fotografische variant. Dat betekent dat met de juiste instellingen van een fototoestel het noorderlicht kan gezien worden. Voor visueel poollicht moet het vaak helemaal goed zitten met een hoge KP-waarde en een snelle geomagnetische storm. Deskundigen verwachten een mogelijke G1 (minor) tot G2 (moderate) geomagnetische storm. Dat kan voldoende zijn voor wat spektakel in de Benelux.

CME uitbarsting op 9 november 2023

Iets na het middaguur ontstond een krachtige uitbarsting op de zon en dat ging gepaard met een CME (Coronal Mass Ejection). Met een duizelingwekkende snelheid van 500 km/s werden heel wat plasmadeeltjes richting Aarde gestuurd. Het is de verwachting dat de impact voelbaar zal zijn in de nacht naar 12 november 2023.

Prachtige gordijnen van kleur tijdens het noorderlicht. De groene kleur is eerder zeldzaam om te spotten in de Benelux. Op 5 november 2023 was dat lokaal zichtbaar.

Belangrijke sidenote. De snelheid is erg belangrijk om voldoende impact te veroorzaken in de vorm van poollicht. Iets latere doortocht van de plasmawolk en de kansen op noorderlicht in de Benelux zullen gevoelig dalen. De werkelijke poollichtkans kunnen we beter inschatten als het de satelliet op 1,5 miljoen kilometer van de Aarde passeert. Hou de reacties hieronder dus goed in de gaten.

Verkoop nu uw auto

Condities van het weer

Wanneer we naar het weerbeeld kijken zien we vrij gunstige signalen. Voor onze Nederlandse volgers schatten we de kans op noorderlicht altijd iets hoger in door de noordelijke ligging. Voor België wordt het wellicht lastig omdat ze zich zuidelijker bevinden. Een hoge KP-waarde van 5 tot 6 is dan echt wel essentieel om het op meerdere plaatsen te kunnen spotten.

Via het Nederlands weermodel HARMONIE zien we dat het in de nacht naar zondag vaak over een wisselend bewolkt weerbeeld gaat. Concreet zijn er dus voldoende opklaringen tussen de wolkenvelden om het één en het ander waar te nemen.

Timelapse van het poollicht op 5/11/23

Liefhebbers van het schouwspel kunnen ook nog eens onderstaand filmpje van het noorderlicht bekijken. Fotograaf Gianni kon met een timelapse van heel veel foto’s het natuurspektakel in beeld brengen.

Ontdek ook!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Hoge UV-index is niet zonder gevaar

4 uur geleden - 4 min. lezen
8 Prognose

Weersverwachting komende dagen: warm zomerweer, later koeler

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

3 dagen geleden - 5 min. lezen