0

Straffe beelden, veel wauw’s en ooo’s. Wie in de nacht van zondag op maandag wakker was kon een spectaculair natuurfenomeen vastleggen op foto. Dankzij gunstige omstandigheden in de atmosfeer en een sterke zonnewind was er tijdelijk noorderlicht te zien in een aantal gebieden van de Benelux. Weerfotograaf Bart Medaer was op het juiste moment en op de juiste plaats om het schouwspel waar te nemen. We herkennen duidelijk een rode gloed van het noorderlicht.

Gunstige meteorologische condities

Wat natuurlijk altijd essentieel is om het noorderlicht te kunnen waarnemen is de hoeveelheid ruimte voor opklaringen. Afgelopen nacht waren er wat hoge wolkenvelden actief, maar vrij beperkt om eventueel noorderlicht te verstoren. We zien op het beeld vooral rode tinten wat in feite de bovenkant van het poollicht is. De groene en typische kleuren zien we niet op het beeld doordat dit erg zeldzaam is voor onze contreien. De kromming van de aarde beperken dit grotendeels.

Daarnaast zagen we ook interessante spikes op de parameters van zonnewind (+400 km/sec) en was er ook een G1 geomagnetische storm actief.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken