6

De Lage Landen raken voorlopig niet verlost van het wisselvallig weer. Dankzij lagedrukgebieden in onze buurt kunnen zich makkelijk buien vormen die veel neerslag en zelfs onweer veroorzaken. Ook op zondag 26 mei 2024 is dat een aandachtspunt met felle buien die in de namiddag van ZW naar NO over België en Nederland trekken. De onweerskansen zijn niet te verwaarlozen. Een lokale windhoos is zelfs mogelijk.

Convergentielijn

De zone die ons interesseert is een occlusie en een convergentielijn. Beide fronten kunnen verantwoordelijk zijn voor een activatie van de buien. Daarnaast wordt er ook onstabiliteit veroorzaakt met gemiddeld 500 tot 1500 J/KG aan CAPE. Dit is ruim voldoende om de buien een onweerachtig karakter te geven.

We verwachten de eerste buien in de loop van de namiddag over het ZW van België. Met een vrij sterke stroming schuiven die snel op naar het noordoosten. In de loop van zondagnamiddag wordt het vanuit Frankrijk opnieuw droger en verschijnen er opklaringen.

Windstoten en hagel

De kans op randverschijnselen bij deze buien is aanwezig. Doordat er wat windschering staat, die in de loop van de namiddag en avond zal toenemen, kunnen de onweersbuien tijdelijk dynamische trekjes vertonen. Windstoten en kleine hagel zijn dan mogelijk.

Weersverbetering?

De weersverwachting voor komende dagen ziet er niet meteen goed uit. Diverse weermodellen berekenen een nieuw lagedrukgebied boven West-Europa dat zeker tot en met begin juni 2024 het weer in onze omgeving zal domineren. Voor zomerweer moeten we richting het zuiden van Spanje, Italië en Griekenland.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Hoge UV-index is niet zonder gevaar

8 uur geleden - 4 min. lezen
9 Prognose

Weersverwachting komende dagen: warm zomerweer, later koeler

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

3 dagen geleden - 5 min. lezen