7

Vandaag moeten we rekening houden met verhoogde kansen op onweer voor een deel van de Benelux. Oorzaak is een kleinschalig lagedrukgebied in het oosten van Frankrijk dat langzaam richting het noordoosten trekt. De focus van noodweer komt evenwel op het noordoosten van Frankrijk en het zuidwesten van Duitsland te liggen. Voor de Benelux is de kans op fors onweer vooral actief over de Ardennen en Luxemburg.

Heftige randverschijnselen

Deze onweerachtige zone gaat gepaard met een zeer hoge onstabiliteit. In het vakjargon wordt dit ook wel CAPE genoemd. De cape kan door grote tegenstellingen van warme en koude lucht klimmen tot waarden van 2000 tot 4000 J/KG. Daarnaast is er ook een vleugje windschering actief waardoor de kansen groeien op supercells in de initiële fase. Deze cellen zullen wellicht grote hagel veroorzaken in de grensregio van Frankrijk en Duitsland. Sommige weermodellen laten hagel tot 5 cm zien of zelfs meer.

De onweerskansen zijn voor extreem groot net ten zuidoosten van de Benelux. De omgeving van de Ardennen en Luxemburg kunnen de restanten krijgen.

Onweerskansen Lage Landen

Voor onze contreien loopt het iets minder vaart al is een waarschuwing zeker op zijn plaats. Het uiterste zuidoosten van Nederland alsook de Ardennen en Luxemburg moeten rekening houden met pittige buien die in de namiddag en avond ontstaan. Deze buien bevinden zich wellicht aan de koele kant van een groot onweercomplex (MCS) dat zich heeft gevormd boven het noordoosten van Frankrijk. De kans op randverschijnselen zoals grote hagel en windstoten is daardoor een fractie kleiner.

Onweerskansen volgens HARMONIE zijn fors vanaf de avondperiode (20u)
Tegen middernacht schuiven de cellen volgens Harmonie verder op naar het noorden (21u)
Uiteindelijk komen ook de gebieden in het zuidoosten van NL aan de beurt (22u)

De hoogste kans op onweer situeert zich in de periode van 22:00 tot 04:00. In de loop van zondagochtend neemt de kans op onweer boven de Benelux af en verplaatst het slechte weer zich verder naar het oosten. Op zondag wordt het gevoelig kouder.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

1 dag geleden - 3 min. lezen
7

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

3 dagen geleden - 2 min. lezen