33

Na een rustigere meerdaagse krijgen we op maandag alweer te maken met een mogelijke onweerssituatie. De weermodellen komen namelijk met een onstabiele atmosfeer op de proppen. Lokaal kan het onweer opnieuw vrij fors zijn met kans op windstoten, hagel en veel neerslag. De hoogste kans op onweer situeert zich boven het centrum en oosten van de Benelux. In onderstaande blog gaan we hier kort op in.

Onweerskansen 23 mei 2022

Al enkele dagen wordt er door de weermodellen alweer een onstabiele weersituatie berekend voor maandag 23 mei 2022. De bijhorende aanvoer van warme en vochtige lucht aan de oppervlakte kan er voor zorgen dat de atmosfeer daarbij opnieuw onstabiel wordt. Dit zien we in de loop van donderdag gebeuren over de Benelux.

Maandagnamiddag loopt de CAPE flink op over het centrum en oosten van de Benelux.

De CAPE zou kunnen oplopen tot 1000 J/kg of net iets meer over het zuidoosten. De windschering ligt daarbij vooral rond 20-30 kts, waardoor de buienmodus multicell zou zijn. Over het westen zijn de onweerskansen kleiner, vooral over het centrum en oosten loopt de CAPE in de loop van de dag flink op. Concreet verwachten we daarom maandag in de loop van de dag de vorming van onweersbuien over het centrum en oosten van de Benelux.

De meeste neerslag wordt verwacht over het centrum en oosten van de Benelux.

Plaatselijk kunnen de buien stevig uitpakken, met kans op veel neerslag, windstoten en hagel. Sommige weermodellen berekenen plaatselijke neerslaghoeveelheden boven 20 mm, hagel tot 2 cm en windstoten tot 70-80 km/h. Het is dus opnieuw een situatie om in de gaten te houden. Maandagavond verlaten de buien dan ons land en wordt het opnieuw droger.

Verticale doorsnede van de atmosfeer boven Maastricht maandagmiddag.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken