19 juni 2023 - 2 min. lezen
80 reacties 80

Afgelopen weken konden we genieten van droog en zonnig zomerweer. Door een wijziging in het weerpatroon verandert dat naar een meer onstabiele variant. Op zondag 18 juni waren er al wat onweerskansen nabij de Frans-Belgische grens, maar het lijkt erop dat het ‘echte werk’ pas zal losbarsten op dinsdag 20 juni 2023. Dan krijgen we een veel sterkere overlap tussen onstabiliteit, windschering en triggers. De kans op hevig onweer met randverschijnselen is aanwezig.

Lokaal fel onweer in de namiddag

Weermodellen zijn het unaniem eens met elkaar. Als het op dinsdag 20 juni voldoende kan opwarmen doorheen de dag, dan moeten we in de namiddag en avondperiode rekening houden met forse onweersbuien. Deze onweersbuien kunnen hagel, windstoten en ook wateroverlast veroorzaken.

Het Duits weermodel ICON-D2 komt op dinsdag met een gestage stijging van de temperatuur in de loop van de dag. Vooral nabij de Duitse grens kan het lokaal tropisch warm worden.

Later in de namiddag verwachten we de eerste pittige cellen over het westen van België. Deze onweersbuien zullen zich razendsnel uitbreiden richting het oosten.

Op bovenstaande kaart met de onweerskansen op dinsdag zien we dat het westen zeer gevoelig is voor onweer. Mogelijk is dit te verklaren door een sterke windsprong waardoor zich felle buien ontwikkelen. Uiteindelijk zullen de buien ook opschuiven naar het oosten waar de warmte heerst.

Nieuwe ronde met onweerskansen op donderdag?

De termijn speelt hier nog flink in het nadeel van de betrouwbaarheid omtrent de weersverwachting, maar er is een aandachtspunt voor aanstaande donderdag. We blijven volgens de weermodellen balanceren op de grens tussen koele luchtmassa’s in het westen en warme luchtmassa’s over Centraal-Europa.

Een lagedrukgebied bevindt zich ten westen van het Verenigd Koninkrijk terwijl een hogedrukgebied nabij de Balkan zorgt voor een ZW stroming richting de Lage Landen.

Dat zijn de technische set-ups voor hevige onweerskansen. Bepaalde weermodellen berekenen voor donderdag 22 juni 2023 een nieuwe onweerachtige episode met lokaal erg veel regen!

1 van de berekeningen van het Amerikaans weermodel geeft wel erg veel regen op donderdag. Dat zou op meerdere plaatsen resulteren in wateroverlast.

Wie zich abonneert op ons Youtubekanaal kan in de loop van maandagavond een nieuwe update verwachten van onze weeranalist Nicolas. Veel succes!

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken