28 mei 2018 - 4 min. lezen 753 reacties

U dacht wellicht dat we zo stilaan het einde naderden met onweersbuien? Vergis u niet, want komende nacht zijn er vanuit Frankrijk nieuwe exemplaren op weg naar België. Ze lijken volgens de meest recente weermodellen en weersverwachting de Frans-Belgische grens te schampen. Mogelijk gaat dit gepaard met een stevige bliksemactiviteit en veel neerslag op korte tijd. Op dinsdag neemt de onweerskans over de volledige Benelux opnieuw fors toe. Mogelijk dat op grotere schaal zware regen- en onweersbuien met overlast tot gevolg.

Configuratie op de weerkaarten

Vooraleer er kan gesproken worden over onweerskansen in België, Nederland en Luxemburg moeten we eerst een aantal parameters op orde hebben. Zo moeten we beschikken over latente onstabiliteit in de vorm van CAPE. Afgelopen dagen hadden we meermaals een grote onstabiliteit te pakken boven de Benelux met waardes tussen 1500 en 2500 J/kg. Dit is ruim voldoende als je weet dat slechts 200 tot 400 J/kg onweer kan veroorzaken. Wanneer deze onstabiliteit wordt gecombineerd met een vleugje windschering in de onderste 6 km kunnen we gerust spreken van een sterk onstabiele en explosieve cocktail voor stevige plensbuien.

Maandagavond zien we de grootste CAPE boven het noorden van Frankrijk parkeren. Vooraleer deze waarde gaat dalen, dankzij het verdwijnen van de zon, halen we nog ruim 500 tot 1000 J/kg aan MLcape. Dat gaat net ten zuiden van België resulteren in een sterk toenemende onweerskans. Doordat deze MLcape de hele nacht aanwezig blijft boven België is de kans op onweer dus ook niet meteen geweken. Ten noorden van de lijn Kortrijk – Brussel en Hasselt zijn die kansen klein tot niet aanwezig.

mixed layer cape maandagavond
Hoeveelheid onstabiliteit voor buien is vannacht matig tot hoog. Ruim voldoende voor pittige buien. (Wetteronline)
neerslagverwachting Frans-Belgische grens
Het GFS-weermodel berekent neerslag vanavond nabij de Frans-Belgische grens.
trekrichting onweersbuien
De buien worden vanuit het oosten naar het westen getransporteerd komende uren. Het noorden van Frankrijk ligt in poleposition voor stevige buien. Actueel ook conform de bliksemdetectie op onze website.

Dankzij bovenstaande weerkaart weten we dat de trekrichting van de buien vanavond en vannacht voornamelijk van oost naar west is. De gebieden in Vlaanderen lijken vannacht dan ook de boot te missen wat betreft onweer. Aandachtspunt is de HARMONIE-uitvoer van 12u. In dit fijnmazige weermodel zagen we vannacht een mogelijk complex ontstaan boven België. Dit lijkt een individueel en alleenstaand geval.

Berekening weermodel AROME

Ter aanvulling hebben we er ook even de visie bijgehaald van het Franse detail weermodel AROME. Dit weermodel is afkomstig van het Franse MétéoFrance en draait op een fijne resolutie. Dat is ideaal voor onweerliefhebbers om een idee te krijgen over het ontstaan van de eerste onweersbuien.

onweer vannacht volgens AROME
Onderstaande uitdraai van het AROME weermodel berekent vannacht wat schermutselingen in het uiterste noorden van Frankrijk. België en Nederland blijven grotendeels buiten schot.

Visie van het weermodel HARMONIE

Het Nederlands weermodel HARMONIE (KNMI) berekent een totaal andere situatie voor komende nacht. Volgens dit fijnmazig weermodel komt het wel tot onweer boven België doordat het systeem in Frankrijk expansie kent naar het noorden. Het zou ons niet verbazen mocht dit scenario uitkomen dat sommige mensen uit hun bed worden gedonderd.

neerslagverwachting HARMONIE weermodel
Een meer georganiseerde vorm van buien bereikt ons in het eerste deel van de nacht vanuit Frankrijk. Boven Nederland zijn de kansen op onweerachtige buien zeer klein tot onbestaande komende nacht.

Waarschuwingskaart NoodweerBenelux

onweerskansen vandaag en morgen
Maandagavond focussen de onweerskansen zich over een deel van Vlaanderen en Wallonië.

Grote onweerskansen op dinsdag

Na de lokale onweersbuien in de nacht van maandag op dinsdag, moeten we dinsdag eerst rekening houden met enkele brede opklaringen. Deze pushen de temperatuur tegen het middaguur naar een lokale 27 tot 29°C. De tropische 30°C wordt wellicht onhaalbaar doordat de convectie al van start gaat voor de middag. Dankzij een zwakke wind hogerop in de troposfeer is de main focus van de onweerskansen de hoeveelheid neerslag die kan ontstaan. Sommige weermodellen laten ruim 50 mm regen zien. Wanneer daar vervolgens nog een onweersbui ontstaat, kan die neerslaghoeveelheid nog hoger oplopen en dus wateroverlast veroorzaken.

onweerskansen België en Nederland
Voor dinsdag hebben we gekozen voor een brede level 2 zone vanwege de kansen op pulse onweders/multicells. Mogelijk gekoppeld aan meerdere onweersbuien die wateroverlast veroorzaken in de Benelux.

Livestream onweerskansen op Youtube

In deze livestream gaan we met volgers actief in discussie omtrent de stevige buien die verwacht worden in de Benelux. We hebben aandacht voor de onstabiliteit, de algemene configuratie op de weerkaarten en de mogelijke risico’s die zich kunnen voordoen bij dit weertype. Jullie reacties zijn uiteraard nog steeds welkom in de live video.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

15 uur geleden - 3 min. lezen
7

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

3 dagen geleden - 2 min. lezen