20

De opstoot van extreme temperaturen op dinsdag 19 juli 2022 lijkt te resulteren in onweerskansen op woensdag. De onstabiliteit zal toenemen vanuit het zuiden waardoor een aantal buien tot ontwikkeling zullen komen woensdagochtend. Deze buien ontwikkelen zich in een omgeving met voldoende onstabiliteit (CAPE). Door een vleugje windschering kan er ook wat organisatie ontstaan en zijn multicells niet uitgesloten. Bij deze type onweders behoren windstoten en hagel tot de mogelijkheden.

Neerslag in de vorm van buien

Op woensdag en donderdag zinspelen weermodellen op neerslagkansen die groeien boven België en Nederland. Het zal om lokale buien gaan op woensdag. Wellicht dat er later op woensdag en in de nacht naar donderdag op grotere schaal neerslag valt wanneer het onweer zich kan organiseren. De buien zijn gekoppeld aan een kleinschalig lagedrukgebied waarbij dus ook de nodige forcering en windschering aanwezig zijn. Technisch spreken we dan over 500 tot 1000 J/KG. De hoogste onstabiliteit vinden we over het oosten van België en Nederland.

MUcape op woensdagochtend eerder beperkt boven België, maar mogelijk voldoende voor enkele lokale regen- en onweersbuien. Kansen op hagel en windstoten reeds aanwezig.
Op woensdag in de namiddag groeit de onstabiliteit een stuk meer dan woensdagochtend. MUcape dan op veel plaatsen in België en het zuiden van Nederland naar 1000-1500 J/KG. Dat kan samen met windschering voldoende zijn voor forse onweders.

Onweerskans op woensdag 20 juli 2022

Dagelijks kan je als weerliefhebber of weeramateur onze eigen weerkaarten bekijken (deze link). Daar zien we op dinsdag een toename van de onweerskansen voor het zuidoostelijk deel van België. Elders is de kans op onweer ook aanwezig, zij het minder uitgesproken. Wanneer er onweer ontstaat, bestaat ook de kans op hagel. Met de droge voorgeschiedenis van afgelopen weken moeten we ook rekening houden met flash flooding. Overvloedig veel neerslag kan dan niet tijdig infiltreren in de bodem.

Onweerrisico op woensdag 20 juli 2022
Risico op hagel is bij de onweersbuien aanwezig. Vooral over het oosten van de Benelux.
  • Onweer in de buurt? Kom het als eerste te weten via Weerflash!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Hoge UV-index is niet zonder gevaar

2 uur geleden - 4 min. lezen
8 Prognose

Weersverwachting komende dagen: warm zomerweer, later koeler

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

3 dagen geleden - 5 min. lezen