5

Na een periode van droogte en hitte, lijkt het tijd voor stevige neerslagkansen. Op dinsdag 16 augustus kwam het vooral in het zuidwesten van België en Nederland tot neerslag van betekenis. Op sommige plaatsen viel tussen 20-40 mm. Op sommige plaatsen werd ook tijdelijk wateroverlast gerapporteerd. Het is nog niet gedaan met het onstabiel weertype, want ook vandaag zijn er onweerskansen in de Benelux. Deze buien kunnen lokaal opnieuw voor overvloedige neerslag zorgen.

Buien verplaatsen zich traag

Door de droogte is de bodem op veel plaatsen ondoordringbaar voor veel neerslag op korte tijd. De gevolgen kunnen lokale flash flooding zijn en wateroverlast. Vandaag berekenen weermodellen opnieuw heftige buien die op sommige plaatsen tussen 20 en 50 mm kunnen veroorzaken. Samen met de neerslagsom is ook onweer en kleine hagel niet uitgesloten.

Weermodellen focussen zich op Frankrijk en Nederland

Wanneer we kijken naar de fijnmazige weermodellen zien we de buien tot ontwikkeling komen in het noordwesten van Frankrijk en in de loop van de avond ook boven Nederland. Het gaat daarbij om pulse onweders die kortstondig veel neerslag veroorzaken om daarna op te lossen. Dankzij het gebrek aan windschering kunnen de buien zich moeizaam organiseren en blijven randverschijnselen zoals grote hagel en/of windstoten eerder beperkt.

Een eerste actieve buienlijn met onweer lijkt zich in de loop van woensdagnamiddag te ontwikkelen in het NW van Frankrijk. Deze buien veroorzaken hevige regenval
Tijdens de avond zien we de onweerskansen verschuiven naar het noorden. Delen van Nederland moeten dan rekening houden met hevige onweders die wederom wateroverlast kunnen veroorzaken.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

13 uur geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

3 dagen geleden - 5 min. lezen

Saharastof versnelt smelt in de Alpen

4 dagen geleden - 4 min. lezen