156

Na een eerste onweerslijn met lokaal heftig onweer in de Benelux op donderdag, is het voor liefhebbers van extreem weer uitkijken geblazen naar vrijdag 20 mei 2022. Meerdere weermodellen komen met een extreme weersituatie op de proppen. Lokaal kan het onweer fors zijn met windstoten, hagel en overvloedige neerslag. In dit artikel kan je details vinden omtrent de timing van het onweer en de regio’s die het meest kans maken op noodweer. Uiteraard hopen we met dit bericht voldoende mensen te bereiken om stormschade tot het minimum te kunnen herleiden. Delen op sociale media kan helpen.

Ingrediënten aanwezig voor noodweer

Al enkele dagen wordt er een heftige weersituatie berekend voor vrijdag 20 mei 2022. De onweerskans is groot en de overlap tussen zowel onstabiliteit (CAPE) en windschering is quasi perfect. De cocktail tussen deze parameters zorgt ervoor dat er zich een onweerslijn kan ontwikkelen in de loop van vrijdagnamiddag. We vermoeden dat dit zal starten boven Frankrijk en zich zal uitbreiden richting het oosten. Gebieden in het uiterste westen van België en Nederland maken minder kans op fel onweer.

Visie van de verschillende weermodellen

Net zoals op donderdag gebruikt onze weerdienst voor de inschatting van de onweerskans een volwaardige batch aan fijnmazige weermodellen. Hieronder kan je de meest recente uitdraai van het Frans weermodel AROME raadplegen. We geven ook nog het Duitse ICON mee en het Nederlands weermodel HARMONIE. Allemaal komen ze min of meer met dezelfde setting op de proppen.

Het Frans weermodel berekent de onweerslijn op vrijdag in de loop van de namiddag. Rond 16u komt het hoogtepunt boven België te liggen.
Het Duits weermodel ICON is gelijkaardig met de intensiteit, maar geeft de onweerscluster dan al over het westen van Duitsland. Merk op dat er rode kleuren aanwezig zijn in de neerslag. De intensiteit is daar heel hoog te noemen, met kans op noodweer.
Het Nederlands weermodel van het KNMI is zeker het meest uitgesproken wat betreft fel onweer. Op dit moment berekent het weermodel de meest intense buien boven het westen van Duitsland. Windstoten kunnen bij deze onweercluster pieken naar 150 km/u of meer. Kans op algemene stormschade!

Dit artikel wordt steeds bijgewerkt met nieuwe en extra informatie

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Na het weekend barst de zomer los

12 uren geleden - 2 min. lezen
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

4 dagen geleden - 3 min. lezen