29 maart 2018 - 3 min. lezen 0 reacties

De afgelopen wintermaanden was het vaak zacht en grijs. Enkel het begin en eind van de winterperiode verliepen koud. Omdat het lang zacht was begon de natuur snel opnieuw te groeien en bloeien. Maar, door de kou eind februari en in maart is dat proces nu volledig tot stilstand gekomen. De ontwikkeling van de natuur verloopt bijgevolg trager dan normaal.  

Voorsprong tegenover het gemiddelde

In het begin en midden van de winter kregen we zeer zacht weer voor de kiezen. Gevolg: heel wat sneeuwklokjes en krokussen stonden zeer vroeg in bloei. Meer nog, sommigen staan al zodanig lang in bloei dat ze stilaan uitgebloeid zijn. Ook speenkruid en gele kornoelje waren er vroeg bij dit jaar. Gemiddeld gesproken kunnen we stellen dat de zeer vroege bloeiers 28 dagen te vroeg in bloei stonden. Het gemiddelde is gebaseerd op de periode vanaf de jaren ’40 tot en met de jaren ’60 van de vorige eeuw. De hazelaar spant de kroon en stond 51 dagen vroeger in bloei dan normaal.

Een hazelaar in bloei.
Een hazelaar in bloei.

Kou zorgt voor sterke vertraagde ontwikkeling

De kou in februari en begin maart zorgde ervoor dat de ontwikkeling van de natuur afgeremd werd of zelfs volledig tot stilstand kwam eind februari. De gemiddelde temperatuur bedroeg 0,7°C, dat is maar liefst 2,6°C kouder dan wat we normaal mogen verwachten. Ook de maand maart lijkt af te klokken op een maandtemperatuur lager dan het gemiddelde. Door deze koude maanden zijn we de voorsprong die werd opgebouwd van midden december tot begin februari vrijwel volledig kwijt. Als we dit vergelijken met het gemiddelde van de afgelopen 16 jaar dan kunnen we concluderen dat de achterstand is opgelopen tot ongeveer 2 weken.

Kan aankomend zachter weer voor verbetering zorgen?

April staat voor de deur en na een fris Paasweekend lijkt de temperatuur te stijgen tot waarden in de dubbele cijfers, mogelijks zelfs tot 15 graden. Dit kan ervoor zorgen dat de natuur ook opnieuw vertrokken is. Mogelijks komen er dan ook meldingen van de eerste bloei van het klein hoefblad, de hondsdraf, de forsythia, het speenkruid, het maarts viooltje en de bosanemoon. Ook narcissen die nog niet gestart waren met bloeien zullen alsnog hun bloeiperiode kunnen aanvatten, samen met de hyacinten en de tulpen.

zachte dinsdag
Mogelijks halen we begin volgende week maxima tot 15 graden of meer. Dit kan ervoor zorgen dat het groeiproces opnieuw op gang komt.

Bron: naturetoday.com

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken