2

Dankzij een stevig hogedrukgebied boven het noorden van Europa worden er komende dagen spectaculaire contrasten verwacht in temperaturen boven het vasteland. Depressies worden vanaf de Atlantische Oceaan richting het zuiden geduwd en zullen voor onstuimig weer zorgen in de regio van Portugal, Spanje en delen van Frankrijk. Tegelijkertijd wordt koudere lucht uit Oost-Europa naar het westen geduwd. Op de scheidingslijn kan lokaal veel neerslag vallen.

Geblokkeerd weerpatroon

De omslag van nazomers/warm weer krijgt richting het weekend vorm. Tussen IJsland en Scandinavië wordt een hogedrukgebied geboren met een stevige kerndruk van 1030 hPa. Een gedroomde situatie voor menig winterliefhebber omdat zo’n blokkade op deze plaats een flink arsenaal aan winterse opties met zich meebrengt. Helaas is het nu nog maar oktober en halen we er amper iets uit.

Op de kaartjes met de afwijking in luchtdruk tegenover een langere meetreeks zien we vooral een forse afwijking ten zuiden van Groenland en ten NW van Spanje. Lagedruk is dominant.

Lokaal veel regen en wind

De positionering van dergelijke luchtdrukgebieden brengen ook wind en regen met zich mee. Zo moeten grote delen van het Iberisch Schiereiland rekening houden met een onbestendig weerbeeld waarbij de temperaturen flink zakken en er geregeld veel regen wordt aangevoerd vanaf het westen tot noordwesten. Op onderstaande weerkaarten zien we de potentiële neerslagsom die naar beneden kan komen bij regenzones. De isobaren (zwarte lijnen) liggen kort op elkaar, dus ook veel wind!

Op de legende herkennen we paarse tinten die overeenstemmen met 30 tot 50 mm. Actieve regenzones zorgen op veel plaatsen voor broodnodige neerslag na een warme en droge zomer.
Grote delen van West- en Zuidwest Europa moeten komende tijd rekening houden met een herfstachtig weertype. In delen van Spanje kan er tot 150mm regen naar beneden komen.
  • Geïnteresseerd in meer? Ontdek de zoekfunctie bovenaan deze site!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

3 dagen geleden - 3 min. lezen