5 oktober 2023 - 2 min. lezen
7 reacties 7

Wie hoopt op het ritselen van veel bladeren en een bulderende wind moet voorlopig nog even geduld hebben. De astronomische en meteorologische herfst zijn al een tijdje begonnen, maar daar hebben de weergoden geen oren naar. Met een hittegolf begin september en af en toe 25°C tot en met vandaag kunnen we gerust spreken van een warm intermezzo. Komende dagen evolueert het weerbeeld opnieuw naar veel zon en een thermisch hoogtepunt. Vooral België lijkt te profiteren!

Lagedrukgebied Atlantische Oceaan

De motor van het mooie weer met hoge temperaturen voor deze tijd van het jaar vinden we terug boven de Atlantische Oceaan. Dankzij de interactie met koude lucht kan het hoogtelaag zich inkapselen waardoor het niet of nauwelijks verschuift in de eerstvolgende 7-10 dagen. Hierdoor wordt een hogedrukgebied nabij Spanje/Portugal gedwongen om noordwaarts op te schuiven.

Op 5 oktober 2023 zien we een interactie ontstaan op de Atlantische Oceaan tussen koude lucht nabij Groenland/IJsland en de gebieden ten westen van de Azoren. Een depressie kan zich uitdiepen.
Enkele dagen later, op 9 oktober 2023, zien we de connectie met koudere lucht stoppen nabij het lagedrukgebied en snoert het zich af tot een ingekapseld lagedrukgebied met invloeden van hogedruk rondom de kern. Dat zorgt nog steeds voor het intact blijven van het hogedrukgebied over W-Europa.

Tijdelijke kou-inval over NO Europa

De locatie van lagedrukgebieden en hogedrukgebieden hebben ook meteen effect op de luchtsoort die wordt aangevoerd. Op korte afstand kunnen soms grote verschillen optreden. Zo zien we richting 8 oktober een heuse koude-inval ontstaan over noordoost Europa met beduidend lagere temperaturen op 850 hPa (1500m). De kans op winterse neerslag stijgt dan ook over delen van Estland tot Litouwen. Dieper in Rusland gaat het wellicht tijdelijk op sneeuwval.

Markante verschillen op 850 hPa door de ligging van hogedruk- en lagedrukgebieden.
Door de nabijheid van een kern van hogedruk is het vaak droog boven het Verenigd Koninkrijk en de Lage Landen. Over het noordoosten van Europa is het lokaal koud genoeg voor winterse neerslag. In de Alpen blijft het voorlopig droog met anti-winterse condities.
Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken