12 maart 2018 - 3 min. lezen 0 reacties

De afgelopen maand kregen we een vrij droge en zonnige februari 2018. Deze maand maart zijn we aarzelend begonnen met serieus zachtere temperaturen maar ook de nodige neerslag. Voorlopig komt daar niet zoveel verandering in.

Droge en zonnige februari

Deze sprokkelmaand verliep in de Benelux vaak droog maar ook vrij zonnig. In Ukkel (België) hebben we recht op ongeveer 76 uren zonneschijn. Dit jaar kregen we in februari 149 uren zon. Dat is slechts een paar uren minder dan het dubbele. In De Bilt (NL) hebben ze normaal recht op 85 uren zon, dit jaar waren dat er maar liefst 159. Ook daar dus bijna het dubbele. Sterker nog, het was de zonnigste februari sinds het begin van de metingen in Nederland in 1901.

zonnige februari
De afgelopen maand kregen we zeer veel zon. In de Benelux hebben we gemiddeld gesproken bijna het dubbele aantal zonuren tegenover normaal gehaald. De meeste uren zon situeerden zich in de koudegolf tijdens de laatste decade van februari.

Het was niet alleen een zonnige februari dit jaar, maar ook een vrij droge. In Ukkel is er slechts 22 mm gevallen. Normaal is dat ongeveer 63 mm. Ook in Nederland was het vrij droog. Gemiddeld gesproken viel daar 23 mm uit de lucht. Normaal is dat 55 mm.

Koud maar overwegend droog slot

Tijdens de laatste decade van deze maand kregen we te maken met Siberische kou. Het was droge lucht waarin de zon alle kansen kreeg, behalve op de Wadden en de noordelijke kustgebieden van Nederland. Door het relatief warme zeewater ontstonden daar van tijd tot tijd sneeuwbuien en kwam er bijgevolg een sneeuwdek te liggen. Lokaal zelfs tot 15 cm dik op de Wadden.

Elders in de Benelux bleef het wel overwegend droog. Enkel op de laatste dag van de koudegolf werd vooral België bedekt met een dun laagje sneeuw.

Van herfst naar lente

Afgelopen zondag gingen we letterlijk van herfstweer naar lenteweer. Een actieve neerslagzone zorgde tijdens de nacht van zaterdag op zondag en zondagochtend voor ettelijke liters water. Vooral de westelijke gebieden van België en het zuidwesten van Nederland kregen het er goed van langs. Lokaal weerklonk er een donderslag. Daarna brak de zon op meerdere plekken door en werd het vrij aangenaam buiten. De maxima haalden op meerdere plaatsen 15 à 16 graden.

Op het eind van de namiddag stonden uiteindelijk enkele buien te popelen aan de Frans-Belgische grens om de Benelux binnen te dringen, al stelde het allemaal vrij weinig voor. Vooral in België, meer bepaald in de Westhoek en aan de Westkust kwam het tot onweer, lokaal met kleine hagel. Ook hier was het kort en krachtig en werd het al snel opnieuw droog.

Wisselend weerbeeld

We kunnen concluderen dat het weerbeeld vrij wisselend is de laatste maanden. Na een natte december en januari, heeft februari heel wat goedgemaakt. Ondertussen is de maand maart al even bezig en kunnen we duidelijk zien dat neerslagzones het heft in eigen handen hebben genomen.

Na een natte eerste decade lijkt het ook de komende dagen niet snel te verbeteren. Mogelijks komt er tijdens het weekend toch een omslag naar opnieuw wat kouder, droger en zonniger weer, maar dat vraagt nog om bevestiging.

Berekening GFS
Meerdere weercomputers berekenen naar volgend weekend toe drukstijgingen boven Scandinavië of IJsland. In de uitvoer van het Amerikaanse weermodel GFS loopt alles net niet goed voor een (licht) winters vervolg van maart. Wij zijn alvast benieuwd hoe deze situatie zich verder ontwikkelt.

Bron data: kmi.be, knmi.be, meteociel.fr

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Na het weekend barst de zomer los

11 uren geleden - 2 min. lezen
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

4 dagen geleden - 3 min. lezen