4 augustus 2023 - 3 min. lezen
48 reacties 48

We hebben er een tijdje moeten op wachten. Zomerweer was niet aan de orde in juli. Ons weerbeeld werd vorige maand gedomineerd door lagedruk en geregeld neerslagzones. Dat was niet alleen het geval voor de Benelux, maar ook in het Verenigd Koninkrijk. Voor de zomerliefhebbers was het dan ook een tijdje wachten op nieuwe hoopgevende signalen, maar het lijkt nu de goede kant uit te gaan. Na het weekend stijgt de kans op zomerweer met een sterker wordend hogedrukgebied.

Zomerse temperaturen tot 25°C

Na een lokaal kletsnat weekend met hoge neerslagsommen is het wachten tot en met maandag wanneer stabilisatie zal optreden vanuit het zuiden. Een lagedrukgebied ten westen van de Azoren vertoont zich tijdelijk stationair en pompt subtropische lucht naar het noorden.

Hierdoor zal de temperatuur in Zuid-Europa opnieuw een forse stijging vertonen met in grote delen van Spanje opnieuw kwikstanden tot 35°C en meer. Ook het zuiden van Frankrijk komt in temperaturen terecht van 20°C op 850 hPa waardoor ook daar tropische temperaturen worden verwacht.

Een typische configuratie op de weerkaarten die kan zorgen voor een zomers intermezzo. Of dit langdurig van aard is, zal afhangen van het complex lagedrukgebied boven Noorwegen en de interactie met het lagedrukgebied in de buurt van de Azoren.

In de Benelux verwachten we vanaf dinsdag meestal temperaturen tussen 22 en 25°C. Na woensdag groeit de kans op een zomerse 25°C en meer. Afhankelijk van de positie van het lagedrukgebied (L) nabij de Azoren kan het tegen het einde van de week zelfs tropisch warm worden met kwikstanden tot 30°C.

Vanaf woensdag worden vooral langs de Frans-Belgische grens temperaturen verwachten nabij 25°C. Elders vaak tussen 21 en 24°C met de koelste plekjes in het NW van Nederland.

Wijziging van trend?

Het is zeer de vraag of de opstoot van warme lucht uit Zuid-Europa een lang leven beschoren zal zijn. De wind draait immers bruusk naar zuidelijke richtingen waardoor er ook later onstabiliteit wordt opgewekt. Een lagedrukgebied nabij Ierland heeft daarbij ook de neiging om sterk op te schuiven naar het oosten.

Het zou dus om enkele dagen kunnen gaan waarbij de temperatuur vlot de zomerse kaap van 25°C gaat overschrijden. Of we in structureel zomerweer belanden met een nieuwe kans op een regionale hittegolf is op dit moment nog niet zeker.

Het Amerikaans weermodel GFS geeft de gevoelige opwarming goed weer in de weerpluim vanaf 10 augustus 2023. Daarna is er sterke onzekerheid in de maxima. Voorzichtigheid geboden.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken
7 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

2 dagen geleden - 6 min. lezen
4 Prognose

Weersverwachting komende dagen: fris en wisselvallig

2 dagen geleden - 5 min. lezen
1

Weersverwachting Amstel Gold Race 2024

10 april 2024 - 5 min. lezen