31 maart 2012 - 2 min. lezen 0 reacties

U heeft het waarschijnlijk al gemerkt. Vandaag en gisteren verliepen in tegenstelling tot de tweede helft van de maand maart bijzonder frisjes en bewolkt. Net als u denkt dat het kwik niet lager kan zakken, moeten we aanstaande dinsdag en woensdag van de nieuwe werkweek/paasvakantie nauwlettend in het oog houden. Er zou ons namelijk een verrassing van formaat staan te wachten in de vorm van sneeuwkansen en een (serieus) sneeuwdek.

De onderstaande weerkaart toont de weersituatie op dinsdag 21:00. In de namiddag komt er een koufront opzetten vanuit Nederland welke gevoelig frissere lucht begrenst op 1499 m / 850 hPa. De dauwpunten beginnen op en na dit koufront dan ook gevoelig te dalen waardoor de neerslag geleidelijk aan winterse eigenschappen gaat aannemen.

Weerkaart 1: dauwpunten zakken richting het vriespunt

Na het weekend sneeuwkansen

Op dit moment lijken de kansen op de meeste sneeuwval vooral gereserveerd voor het noorden en midden van Nederland. Een kleine verschuiving in de volgende outputgegevens van het Amerikaanse weermodel kunnen daar morgen weer anders over beslissen. Aangezien deze sneeuwval/winterse episode reeds enkele runs in het weermodel aanwezig is, moeten we deze situatie nauwlettend monitoren. Het kan woensdagnacht immers tot een sneeuwdek komen in de volledige Benelux van enkele centimeters (zie onderstaande weerkaart)!

Concreet: vanaf dinsdagmiddag dalende temperaturen vanuit het noorden met een toenemende kans op (natte) sneeuwvlokken volgens het Amerikaanse weermodel (GFS). In de vooravond en nachtperiode kan het dan tijdelijk licht tot matig sneeuwen in België en Nederland met een sneeuwaccumulatie van enkele centimeters (voorlopig <5cm). De hele situatie bevindt zich nog steeds meer dan 72 uur van de actuele tijd dus we moeten de weermodellen blijven volgen om 100% zekerheid te waarborgen.

* Noot: deze weersverwachting is een indicatieve verwachting waarbij verdere berichtgeving en modellering een noodzaak is. Het Amerikaanse weermodel komt vandaag met deze set-up opzetten, maar morgen kan dat opnieuw anders zijn. Neem dus zeker geen definitieve beslissingen 24 uur voor de synoptische situatie.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken