20 mei 2017 - 6 min. lezen 35 reacties

Na de tropische verrassing van afgelopen donderdag volgde de onherroepelijke afkoeling op vrijdag en zaterdag. De komende dagen wordt het echter opnieuw warm. Hogedrukimpulsen brengen warme en droge lucht met zich mee. Het wordt dan ook mooi zomerweer met veel zon. Wellicht blijft de warmte ditmaal een langere periode aanhouden. Toch maar eens werk maken van die airco? 😉

Hogedrukinvloeden

De aanstaande warmte is het gevolg van aanhoudende hogedrukgebieden in onze omgeving. Deze systemen bevinden zich keer op keer op gunstige posities om warme lucht naar onze omgeving te transporteren: dan weer ten oosten van de Benelux, dan weer ten zuiden van onze omgeving. Bovendien zorgt de hogedruk ervoor dat regenstoringen of buiengebieden de Benelux niet kunnen bereiken. In grote lijnen blijft deze situatie in stand tot in ieder geval eind mei.

  • Benieuwd naar hoe het weer zich de komende tijd ontwikkelt? Bekijk dan het weer op uw locatie.
mooi zomerweer
Hogedruk domineert de komende tijd ons weerbeeld. Storingen liggen ver naar het noordwesten.

De weersverwachting wordt de komende tijd bepaald door details. De windrichting is van groot belang voor de temperatuur. Bij windrichtingen tussen west en noordoost kan het kwik in deze tijd van het jaar minder hoog oplopen dan wanneer de stroming vanaf het Europese continent komt. Met name voor Hemelvaartsdag is er enige onzekerheid wat temperatuur betreft. Op de andere dagen komen de maxima ruim boven de 20°C uit en soms zelfs boven de 25°C waarmee we weer kunnen spreken van zomerse warmte.

Nieuwe week begint zomers warm

Op maandag schijnt de zon uitbundig in de gehele Benelux. In de loop van de dag ontstaan er wat onschuldige stapelwolken boven het binnenland. Aan de kust blijft het de gehele dag zonnig. Een zwakke tot matige zuidoostenwind (2 tot 3 Beaufort) voert warme lucht aan. Het wordt 20°C op de Hoge Venen en direct aan zee, 24°C in het midden van de Benelux en lokaal 26°C in de Kempen. Daarmee hebben we opnieuw mooi zomerweer. Later op de middag kan de wind langs de kust van zee gaan waaien waardoor het daar enkele graden afkoelt.

maxima maandag
Maximumtemperaturen op maandag.

Dinsdag brengt meer bewolking, maar nog altijd speelt de zon een belangrijke rol. ‘s Middags kan een enkele stapelwolk uitgroeien tot een bui. Als dit gebeurt kan het wel direct een stevig exemplaar zijn met onweer. De wind draait naar het westen en dat leidt in het midden en westen van de Benelux tot een fractie lagere temperaturen vergeleken met maandag.

Direct aan zee wordt het 18°C, een paar kilometer landinwaarts wordt het 19 tot 22°C en in het midden van de Benelux liggen de maxima tussen 23 en 25°C. Langs de oostgrenzen van Nederland en in de Kempen kunnen de maxima nog iets verder stijgen dan op maandag: maximaal 27°C.

maxima dinsdag
Maximumtemperaturen op dinsdag.

Op woensdag verandert er maar weinig aan het weerbeeld. Er is nog iets meer bewolking dan op dinsdag. In het noordoosten van Nederland kan de zon gedurende delen van de dag schuil gaan achter een wolkendek. Hoe verder naar het zuidwesten toe, hoe groter de kans op zonneschijn. Wel blijft het overal droog. De maximumtemperaturen zijn vergelijkbaar met dinsdag: 18°C aan zee, 23 à 24°C in het midden van de Benelux en plaatselijk 27°C in de Kempen. De wind is matig (3 tot 4 Beaufort) en komt het westen.

maxima woensdag
Maximumtemperaturen op woensdag.

Thermische dip rond Hemelvaart?

Rond het midden van de week lijkt de kern van het hogedrukgebied tijdelijk ten westen van de Benelux te komen liggen. Helemaal zeker is deze ontwikkeling nog niet: er zijn ook veel berekeningen die de kern van het hoog recht over de Benelux laten trekken. In dat geval blijven de temperaturen op Hemelvaartsdag op een zomers niveau van 25°C en meer.

Gaan we echter van het eerste (en op dit moment het meest voor de hand liggende) scenario uit, dan verloopt Hemelvaartsdag ‘koel’ met 16 tot 21°C. Koel tussen aanhalingstekens, want dit zijn nog altijd hele normale waarden voor eind mei. Maar in vergelijking met het begin van de werkweek is het wel aanmerkelijk frisser. Het is daarbij wisselend bewolkt met ‘s middags kans op een enkele bui landinwaarts.

maxima hemelvaartsdag
Maximumtemperaturen op Hemelvaartsdag, zoals ECMWF die vandaag schetst.
onzekerheid
De onzekerheid is echter groot. Mocht het hogedrukgebied een iets andere koers volgen, dan zouden we de lagere temperaturen zo maar mis kunnen lopen. In dat geval blijven de maxima ruim boven de 20°C.

Ook op vrijdag is het volgens de huidige verwachtingen nog aan de frisse kant met 16 tot 21°C. De zon komt er alweer beter aan te pas en het blijft droog. De wind draait geleidelijk naar noordoostelijke richtingen, een voorbode van stabiel en warm zomerweer in het weekend.

Mooi zomerweer keert terug in het weekend

Vanaf zaterdag draait de stroming verder naar een oostelijke en later zelfs een zuidoostelijke richting. Dat betekent wederom stabiel en mooi zomerweer met hoge temperaturen. Zaterdag wordt het al 19 tot 25°C, zondag komen we weer op uitgebreide schaal boven de 25°C uit. Het is daarbij volop zonnig, warmteonweer komt er vanwege het droge karakter van de lucht niet aan te pas.

Een fraai Hemelvaartsweekend dus! Hoe lang deze zomerse periode aanhoudt is nog niet te zeggen, maar volgens de laatste modelverwachtingen zou het ook na volgende week zondag zomers warm kunnen blijven.

Neerslagtekort

Het aanhoudend droge weer betekent slecht nieuws voor de landbouw. Het is op sommige plaatsen al erg droog deze lente, maar met het zonnige en droge weerbeeld dat de komende tijd voorspeld wordt loopt het neerslagtekort alleen maar verder op. Het Nederlandse KNMI houdt elke dag het huidige neerslagtekort bij met daarbij een verwachting voor de komende 15 dagen.

Als we naar de actuele verwachting kijken, dan komen we begin juni op een tekort van 85 millimeter uit. Dit is echter het gemiddelde: de meest droge opties schetsen een neerslagtekort van maar liefst 100 millimeter. Dat is bijna net zo veel als in het recordjaar 1976.

neerslagtekort
De 15 daagse verwachting van het neerslagtekort van het KNMI.

Bovenal wordt het de komende tijd genieten van mooi zomerweer. De temperaturen komen dagelijks op een hoog niveau uit. In combinatie met de vele zonneschijn zal het voor de meesten aangenaam weer zijn.

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken