16 juni 2022 - 2 min. lezen
0 reacties 0

Dankzij de opstuw van tropische lucht uit het zuidwesten van Europa kan het kwik op meerdere plaatsen in het zuiden van Europa stijgen naar tropische tot ronduit hete waarden. Vandaag werd er op diverse plaatsen in het zuiden van Frankrijk 40°C gemeten. Het is de verwachting dat dit scenario ook mogelijk zal zijn op vrijdag en zaterdag wanneer de hete luchtbel nog meer grip krijgt op het Franse vasteland.

40,2°C in Argeliers

In het Franse departement van de Aude werd op 16 juni 2022 een nieuw temperatuurrecord gevestigd. In de streek van Argeliers werd het kort na de middag bijzonder heet met temperaturen tot 40,2°C. Daarmee werd het oude record uit 2003 gebroken. Dat stond op naam van Luxey waar het 40°C werd. Nooit eerder werd de kaap van 40°C zo vroeg in juni verbroken. Bijzonder!

40°C in St-Jean-de-Minervois

Iets meer naar het oosten van Argeliers werd er ook een 40°C geregistreerd. St-Jean-de-Minervois maakt deel uit van het departement Hérault. Weerdienst Météo-France heeft de temperatuur eerder vanmiddag officieel bevestigd. De temperatuur werd bereikt rond 16u32.

Hogere temperaturen dan verwacht

De hitte in het zuiden van Frankrijk komt zeker niet onverwacht, maar de 40°C mogelijks wel. Kijken we naar het fijnmazige weermodel AROME, dan zien we dat er gerekend werd met een 37°C. Wellicht hebben lokale effecten ook hun aandeel gehad in de tijdelijke opstuw van het kwik.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken

Weersverwachting Ronde van Vlaanderen 2024

18 uren geleden - 6 min. lezen
13

Natte lente na een El Niño-winter

4 dagen geleden - 7 min. lezen