25 mei 2022 - 2 min. lezen
97 reacties 97

Mei begon en verliep lange tijd droog, zonnig en warm. Maar ondertussen is de wind gedraaid naar het westen/noordwesten en stroomt er koelere en vochtigere lucht over de Benelux. Komende dagen wordt de aangevoerde lucht nog wat koeler waardoor de temperaturen duidelijk onder het langjarig gemiddelde voor de tijd van het jaar komen te liggen. Het blijft wel overwegend droog.

Koele lucht stroomt over de Benelux

Een sterke hogedrukrug heeft zich gevormd op de Atlantische Oceaan met kern van hogedruk net ten westen Groot-Brittannië. De rug reikt tot over IJsland – Groenland en tot helemaal bij het noorden van Rusland. Een groot lagedrukgebied is afgesnoerd en ligt over Scandinavië. Tussen hogedruk en lagedruk stroomt koele, polaire lucht in de richting van de Benelux waardoor de temperaturen merkbaar lager liggen.

Koele lucht vindt zijn weg naar de Benelux.

Frisse maxima

Dankzij de aanvoer van koele, polaire lucht, liggen de temperaturen duidelijk lager dan we gewend zijn van de meimaand tot nu toe. De maxima liggen onder de grens van 20°C waardoor het toch dan een 3-5°C koeler is dan het langjarig gemiddelde voor de tijd van het jaar. Pas begin juni tonen de weermodellen een voorzichtige stijging van de temperaturen. Op zondag zouden de temperaturen op de hoogste toppen van de Ardennen zelfs onder de kaap van 10°C kunnen blijven.

Frisse maxima op vrijdag.
Erg fris op zondag.

Overwegend droog en wisselend bewolkt

De dagen verlopen zeer gelijkaardig met zon en overdag vorming van stapelwolken. Die kunnen lokaal doorgroeien tot het buienstadium, vooral vrijdag, maar overigens blijft het overwegend droog. Neerslag van betekenis lijkt er tot en met het einde van mei niet meer in te zitten.

Volgende week meer onzekerheid

De temperaturen kennen een minimum tegen 29-30 mei. Nadien lijkt er een voorzichtige opwarmende trend. De onzekerheid is wel nog groot, wat duidelijk is uit de variatie van verschillende mogelijkheden (de groene leden hieronder). Ook de kans op buien zou kunnen toenemen volgende week, maar even goed blijft het droog. Wat wel vaststaat, is dat we de ruim te koele temperaturen (enigszins) kwijt geraken.

Weerpluim komende 2 weken.
Duidelijk een koel einde van mei 2022.

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken