0

Het is opnieuw zover. Na de klimaatconferentie in Glasgow (COP26) is het vanaf 6 november te doen in Sharm-el-Sheikh. COP27 wordt georganiseerd door de Verenigde Naties en dient er hoofdzakelijk voor om na te denken hoe we de klimaatcrisis uniform kunnen aanpakken. Op dergelijke conferenties wordt er vaak over meerdere dagen gedebatteerd en kunnen er interessante oplossingen en verdragen ontstaan. De conferenties met wereldleiders werden 30 jaar geleden gestart en nu is het de gewoonte om jaarlijkse (m.u.z. tijdens COVID-19- pandemie) overleg te plannen op een COP.

Waarvoor staat COP bij een klimaatconferentie?

Klimaatverstoring of klimaatcrisis bestrijden we niet door op een gegeven moment allemaal actie te ondernemen. Het is een langdurig traject van inspanningen om de globale opwarming te reduceren en te beperken tot 1,5°C. 30 jaar geleden hebben wetenschappers namelijk aangetoond dat de mensheid en de industriële revolutie verantwoordelijk zijn voor een significante bijdrage aan de opwarming.

Daardoor werden alle wereldleiders op dat moment uitgenodigd om deel uit te maken van de “Conference of Parties”. Met een jaarlijks debat en reflectie worden er initiatieven afgesproken om zo tegemoet te komen aan de overeenkomst van Parijs. De bedoeling blijft om de broeikasgassen sterk te reduceren en zo te kiezen voor een klimaatneutraal verhaal. Dat is uiteraard niet zo evident.

Scepsis bij aanvang van COP27

Heel wat wetenschappers en prominenten willen graag de conferentie bijwonen, alleen moeten ze daarvoor wel het vliegtuig nemen. De conferentie is uiteraard boeiend genoeg om live bij te wonen, doch kiezen veel wetenschappers voor de online bijeenkomsten. De huidige technologie en zeker na de pandemie laat toe om de presentaties gewoon live te streamen. Onder andere Greta Thunberg zal hierdoor COP27 in Egypte niet bijwonen.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

3 dagen geleden - 3 min. lezen
7

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

5 dagen geleden - 2 min. lezen