2

De restanten van storm Geraldine trekken op dit moment via de Noordzee richting Denemarken. Dat zorgt voor een buiig scenario in grote delen van Nederland op de eerste dag van het nieuwe jaar. Op dinsdag 2 januari 2024 nadert een nieuwe neerslagzone de Benelux en dat gaat lokaal voor wateroverlast zorgen. Weermodellen zijn opvallend eensgezindheid en berekenen cumulatief 20-40 mm in een groot deel van België en Nederland. Over de Ardennen lokaal zelfs 80mm of meer.

Hoge waterstanden

Door de vele neerslag van afgelopen weken staan heel wat onbevaarbare waterlopen hoog. Bij extra neerslag verwachten we dat de onbevaarbare waterlopen opnieuw buiten hun oevers treden en weilanden en akkers blank komen te staan. Momenteel verwachten we dat er ook in Nederland en Vlaanderen niet kritieke overstromingen kunnen ontstaan.

Verwachting volgens waterinfo.be voor Vlaanderen in de eerstvolgende 24u. We merken meerdere rode punten op in West- en Oost-Vlaanderen. Daar is de afgelopen weken reeds veel neerslag gevallen afgelopen 2 maanden.
De kaarten van Rijkswaterstaat in Nederland geven op veel plaatsen een normale waterstand. Op een aantal plaatsen in het centraal deel van het land is er een verhoogde waterstand. De regen van dinsdag 2 januari 2024 zal voor extra druk zorgen op de waterlopen.

Cumulatief tot 100mm regen

Diverse weermodellen berekenen op dinsdag 2 januari erg veel neerslag door een occluderend front. Tegelijkertijd zal ook de wind in kracht toenemen. Dat zorgt vooral in de namiddag voor een ronduit herfstachtig weerbeeld. De overvloedige neerslag kan in het zuudoosten van België leiden tot wateroverlast en zelfs niet kritieke overstromingen. Mensen die de actuele waterstand willen volgen voor Wallonië kunnen terecht op deze kaart.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken