4

De 2de jaarvideo van NoodweerBenelux is een feit! Alle begin was moeilijk en daarom heb ik (Kevin Smetryns) ook veel belang gehecht aan de reacties die er kwamen na de release van de eerste jaarvideo alvorens ik begon met de creatie van de video voor dit jaar. Ik hoop dan ook dat het een verbetering is ten opzichte van de eerste, op vele vlakken. Volgend jaar maak ik hem nog eens zoveel beter! 

Wat heb ik erin verwerkt?

Uiteraard het allerbeste van het afgelopen jaar, dat is niet anders dan vorig jaar! Daar zit dan vooral stormjagen en onweer in vervat, maar het is meer dan enkel dat! Ook zonsondergangen en optische verschijnselen zijn verwerkt in deze video. Ik heb de beste foto’s, videofragmenten en timelapses gebundeld in een aangenaam geheel om naar te kijken en te luisteren.

RFD jaar 2015
Mooie RFD door Bart Devriendt in 2015!

Persoonlijk vond ik 2015 een minder jaar voor stormjachten en onweders t.o.v. 2014, maar wel een beter jaar voor andere randverschijnselen in de lucht. Ik denk dan aan optische verschijnselen, zonsondergangen en andere niet-onweer gerelateerde wolkenvormen. Ik moest het beste hiervan hoe dan ook verwerken in deze video om het nog beter te maken. Bovendien heb ik ook dit jaar een mooie vooruitgang gemaakt als fotograaf dankzij nieuwe aankopen en meer zelfstudie, wat nog betere beelden geeft voor in deze video.

Hoe pak je zo’n jaarvideo aan?

Ik ben begonnen met eerst nog eens mijn vorige jaarvideo te bekijken, want ik moest dan bedenken hoe ik het deze keer zou aanpakken… Want tweemaal hetzelfde doen, is niet wat ik wou! Het moest anders zijn. Het mooie jaar 2015 zou ik op een andere manier verwerken. Ik begon met een stukje video om het losjes te laten beginnen, met Kenny die doodsangsten uitstaat op stormjacht (hehe, dat zijn de grappigere momenten op stormjacht die ons wel bijblijven).

Daarna pas komt de muziek erin en begint de video echt met mijn ‘slagzin’ zoals ik het noem. Ik beschrijf het jaar daarin met 1 woord. Vorig jaar was dat ‘splendid’, dit jaar koos ik voor ‘perfect’. Elk jaar wil ik een ander Engels woord gebruiken. Is gebaseerd op Jacques Rogge die elke Olympische Spelen afsluit met zo een woord. Terrific, wonderful, fantastic… Keuze genoeg hé om enkele jaren verder te kunnen!

bliksemschicht jaar 2015
Zoef, bliksemschicht op weg naar de grond. 

Beginnen deed ik dan met de allerbeste beelden van het jaar en daarbij in 2 woorden wat er allemaal te zien was. Daarop volgen dan de data van stormjachten die ik het meeste zal onthouden van dit jaar. 5 juni, 13 augustus en 29-31 augustus waren ongetwijfeld het meest memorabel en kregen een plaatsje apart in mijn video. Daarna komen alle andere ‘perfecte’ momenten van het jaar door elkaar, kwestie om de afwisseling erin te houden.

Dan verandert de muziek plots in tempo, dat leek mij het goeie moment om versnelde beelden te integreren in de video! Zoals de stijgende cumuluswolk of de golvende asperitas. Die passen bij de muziek op dat moment vond ik. Daar kon ik dan ook meteen nog meer realtime videomateriaal bij laten aansluiten. Dat is dan ook wat ik gedaan heb! Eerst de samenkomst van stormjagers voor het enorme onweer van 13 augustus met veel wind en zelfs een gustnado, gevolgd door nog wat stevige donders en felle bliksems, alvorens de scène van een shelfcloud en 2 wolk-grond ontladingen in Duitsland zich toont en bam! Het jaar zit er alweer op…

Tot slot nog wat mensen bedanken die de stormjachten en andere momenten van dit perfecte jaar zoveel meer hebben gegeven en dan kunnen we alweer uitkijken naar 2016, dat hopelijk hetzelfde lekkers te bieden zal hebben! Ik hoop dat jullie van de video genoten hebben en tips voor volgend jaar zijn alweer erg welkom! Tipje van de sluier, volgende video wordt een Pinnacle Studio 18 of 19 productie.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

2 uur geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

1 dag geleden - 3 min. lezen