0

Nu de zomervakantie begonnen is trekken veel toeristen naar de Middellandse Zee. Op zoek naar zon, zee en strand. Met de start van juli steeg en stijgt het kwik in Italië en Kroatië tot lokaal 40°C en meer. De weermodellen tonen volgende week dan weer een opstoot van zeer warme lucht naar het Iberisch Schiereiland. De Middellandse Zee is ook 2-5°C warmer dan normaal. Dat is opvallend en dat kan de frequentie van hoge temperaturen bevorderen.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Middellandse Zee veel warmer dan normaal

De Middellandse Zee is momenteel veel warmer dan normaal. Vooral in het centrale deel (Adriatische Zee). Op 19 juni lagen de temperaturen tot 3-5°C boven normaal. De steeds warmere Middellandse Zee is een tendens die al enkele jaren bezig is, maar dit jaar is het wel heel opvallend. Met de warme lucht die de komende dagen vanaf Afrika over de Middellandse Zee stroomt en de beperkte invloed vanaf het westen, die koeler water van de Atlantische Oceaan het bassin kan insturen, zal het zeewater nog meer opwarmen.

De Middellandse Zee is deze zomer veel warmer dan normaal, vooral in het centrale deel. (Belspo)
De Middellandse Zee is veel warmer dan normaal momenteel.

Hitte in Italië en Zuid-Oost Europa

De hitte focust zich in eerste instantie nog op Italië en Zuid-Oost Europa. Dat komt door de positie van een thermisch laag bij Tunesië. Aan de westkant hiervan stroomt zeer warme lucht naar het noorden/noordoosten.

Zeer warme lucht beweegt zich vanaf Noord-Afrika naar de Middellandse Zee op.

Temperaturen tot 40°C

De temperatuurafwijking op het 850 hPa vlak bedraagt zo’n 4-8°C in de betreffende gebieden. In feite is het langs de hele Europese Middellandse Zee kust warmer dan normaal. Opvallend!

Temperatuur anomalie op 850 hPa.

De aanvoer van de Afrikaanse lucht zorgt in Italië voor zeer hoge temperaturen tot 35-40°C en lokaal zelfs nog meer (paarse kleuren). Ook in het (Zuid)-Oosten van Europa is het erg warm.

Hitte verplaatst zich volgende week naar Spanje en Portugal

In de loop van volgende week verplaatst het thermisch laag zich wat meer naar het westen. De warmste lucht schuift dan door naar Spanje en Portugal. In Italië en in het Zuid-Oosten van Europa koelt het een beetje af dankzij een noordelijke component die van origine iets koelere lucht aanvoert.

De warme lucht stroomt in de loop van volgende week naar Spanje en Portugal

Het Iberisch Schiereiland lijkt zich dan ook te mogen opmaken voor een (regionale) hittegolf met maxima tot 40-45°C. Terwijl in Juni Portugal enigszins gespaard bleef lijkt dit land nu ook de hete lucht voor de kiezen te krijgen.

Komt de warmte naar de Benelux?

Komt de warme lucht van het zuiden uiteindelijk ook naar de Benelux? De weermodellen alluderen richting half juli op een gestage opwarming tot 25-30°C en misschien meer. De kans op “top zomerweer” in de Benelux lijkt de tweede decade van juli dan ook toe te nemen. We houden het in de gaten.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Hoge UV-index is niet zonder gevaar

7 uur geleden - 4 min. lezen
9 Prognose

Weersverwachting komende dagen: warm zomerweer, later koeler

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

3 dagen geleden - 5 min. lezen