30 oktober 2016 - 3 min. lezen 0 reacties

De herfstvakantie is eindelijk weer begonnen. Ons weerbeeld wordt nog steeds gedomineerd door een hogedrukgebied dat momenteel pal boven de Benelux ligt. Dit resulteert in aangenaam najaarsweer. De meeste weermodellen laten het hogedrukgebied verzwakken waardoor het hogedrukgebied boven de Azoren opnieuw aan zet komt. Later volgende week gaat het hogedrukgebied van de Azoren op wandel richting IJsland. Hierdoor wordt er een lagedrukgebied richting Scandinavië geduwd. Dit zorgt voor diepe noordelijke luchtstromingen waardoor de temperatuur gevoelig lager zal liggen. 

  • Neem zeker eens een kijkje op onze Instagram account
herfstvakantie-hogedruk
Momenteel ligt er een hogedrukgebied pal over de Benelux. Dit hogedrukgebied trekt oostwaarts en verzwakt vrij snel.

Weersverwachting herfstvakantie

Maandag mooi najaarsweer

Maandag wordt zonder twijfel de beste dag van de herfstvakantie. We kunnen nog genieten van zuidoostelijke luchtstromingen die zorgen voor aangenaam najaarsweer. De zon zal opnieuw van de partij zijn waardoor het aangenaam vertoeven wordt op een terrasje. De maximumtemperatuur haalt een heerlijke 17°C. Tijdens de nacht van maandag op dinsdag zakt het kwik tot een 5°C.

maandag-maximum
Maandag kunnen we opnieuw genieten van heerlijke temperaturen. De maxima klimmen richting 17°C!

Dinsdag nog steeds aangenaam

Dinsdag hebben we af te rekenen met enkele wolkenvelden. Zon en wolken zullen elkaar afwisselen. Ondanks de bewolking kunnen we nog steeds rekenen op aangename temperaturen tussen 13 en 15°C. De nacht van dinsdag op woensdag zakt de temperatuur tot een 7°C.

Woensdag wisselvallig

Vanaf woensdag wordt het gevoelig frisser. De wind draait naar het noordwesten waardoor we koelere en vochtigere lucht aangevoerd krijgen. Zon en wolken wisselen elkaar af. Vooral in Nederland moet men rekening houden met enkele buien. De temperaturen liggen gevoelig lager, de maxima liggen tussen de 10 en 12°C. Tijdens de nacht van woensdag op donderdag kan het plaatselijk vriezen aan de grond. Vooral in het zuidoosten van de Benelux kan het flink afkoelen. De minima liggen tussen de 1°C in het zuidoosten en 5°C elders.

Donderdag gevoelig frisser

Donderdag blijft het droog, enkel in het noorden van de Benelux is er kans op een lichte bui. De temperaturen halen donderdag waarden tussen de 8 en 12°C. Hoe zuidelijker in de Benelux, hoe meer kans op opklaringen. Tijdens de nacht van donderdag op vrijdag wordt het opnieuw koud. In de Ardennen is er kans op vorst, elders in de Benelux zakt het kwik richting 4°C.

Vervolg herfstvakantie verloopt regenachtig

Tot nu toe verloopt de herfst nog erg droog maar vrijdag nadert een lagedrukgebied de Benelux. Er zou vrijdag en tijdens het weekend wel eens neerlag van betekenis kunnen vallen. Ook kan de temperatuur nog verder dalen, tegen het weekend zou de maximumtemperatuur niet meer boven de 10°C klimmen.

depressie-weekend
Een lagedrukgebied bereikt de Benelux op vrijdag. Dit zou kunnen zorgen voor neerslag van betekenis.

Op lange termijn zijn er zeker interessante ontwikkelingen op de weerkaarten voor menig winterliefhebbers. Met de actuele luchtdrukconfiguraties zou het tijdens de echte wintermaanden flink kunnen winteren. Jammer genoeg is het nog maar november waardoor we nog niet te veel moeten verwachten van winters weer. Er is één ding zeker: het wordt komende week stilaan gevoelig kouder en er kan eindelijk neerslag van betekenis vallen.

eerste-sneeuw
Als we onze verrekijker bovenhalen zien we over 2 weken de eerste sneeuwsignalen boven de Benelux. De kans dat dit uitkomt is erg klein, maar het zijn toch de eerste virtuele tekenen van de winter!

Wij wensen alle kinderen en ouders een prettige herfstvakantie. Het belooft fantastisch weer te worden om samen met de kids buiten te spelen de eerste dagen van de herfstvakantie!

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken