24 mei 2023 - 2 min. lezen
0 reacties 0

Het weer is een dankbaar onderwerp in allerlei omstandigheden. Veel mensen zoeken via de zoekmachine Google naar het weerbericht voor komende dagen, maar wist je dat er sinds een geruime tijd ook een online tool bestaat om het weerbericht op je geboortedag te ontdekken? Deze online tool maakt het voor veel mensen inzichtelijk van hoe de weersomstandigheden waren tijdens de 1e dag van je leven. Dat levert soms interessante inzichten op. Ontdek in dit artikel meer informatie.

Het weerbericht op mijn geboortedag

De online tool is niet alleen interessant om te weten welk weer het was op je geboortedag, maar kan ook gebruikt worden om het weer op te zoeken tijdens de WK finale in 1974 of tijdens de jaarwisseling. Via deze link kun je het historisch archief van het KNMI in Nederland raadplegen. De historische data gaan terug tot het jaar 1900. We hebben alvast meer uitleg meegegeven onderaan dit artikel hoe de Belgische bezoekers de tool moeten gebruiken.

Regen of sneeuw tijdens je geboortedag? Ontdek het met de handige online tool van het KNMI.

Hoe interpreteren we de gegevens?

Wanneer je de online tool gebruikt, dien je niet te rekenen op een geschreven weerpraatje. De tool gaat namelijk enkel kijken naar de numerieke waarden bij een bepaalde parameter. Zo is het perfect mogelijk om de temperatuur, neerslag, windsnelheid en windrichting op te vragen. De bedekkingsgraad wordt uitgedrukt in octa’s. Hoe lager het getal, hoe meer zon er was op deze bewuste dag. 9 is het maximaal aantal octa’s en zal een mistige dag voorstellen.

De gegevens worden elke ochtend rond 9u30 geverifieerd van de dag ervoor. Na deze update worden de gegevens niet meer gecorrigeerd (met uitzondering van enkele specifieke cases).

Online tool ook voor België?

Onze Belgische bezoekers vragen zich natuurlijk af of de online tool van het KNMI in Nederland ook beschikbaar is voor Belgisch grondgebied. Helaas hebben we daar geen goed nieuws. Het KMI (Koninklijk Meteorologisch Instituut) heeft geen online tool beschikbaar om snel het weerbericht op je geboortedag te kunnen ontdekken. Er bestaat natuurlijk heel wat historische data op de website van het KMI, maar dat vraagt de nodige inspanning om alle data correct te interpreteren en te verzamelen.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken