5 juni 2023 - 2 min. lezen
0 reacties 0

Ons weerbeeld in het westen van Europa wordt hoofdzakelijk beïnvloed door hogedrukgebieden. Lagedruk vinden we dan weer in het zuiden van Europa. Ook ten zuidwesten van Europa, nabij de Canarische Eilanden, heeft zich een lagedrukgebied gevormd. Storm Oscar kan volgende dagen mogelijk voldoende energie verzamelen door het warme zeewater om te transformeren in een (sub)tropische storm. Dat zou vrij vroeg zijn in het weerkundig jaar.

Temperatuur zeewater warmer dan normaal

Lagedrukgebieden zijn een grote fan van warm zeewater. Dankzij deze hogere temperatuur kan de energie de voeding zijn voor intense onweersbuien. Als er dan ook weinig windschering in de buurt van het lagedrukgebied staat, stijgt de kans op een systeem met een gesloten warme kern. Een (sub)tropische storm is geboren. Typische voorbeelden zijn cyclonen die elders ter wereld gepaard gaan met overvloedig veel regen en hevige windstoten.

De temperatuur van het zeewater ten ZW van Europa is betrekkelijk hoger dan normaal. Dit zorgt voor extra voeding voor depressies. De regio van de Azoren en Canarische Eilanden moet daardoor rekening houden met krachtige depressies.

Storm Oscar

Het National Hurricane Center, die de ontwikkeling van orkanen volgt voor Noord-Amerika, heeft het stormsysteem Oscar ook opgepikt in haar weersverwachting. Er is een kleine kans dat het systeem zich komende dagen verder gaat ontwikkelen tot een subtropisch systeem.

Het NHC heeft de ‘verstoring’ gemarkeerd met een geel kruis. Dat betekent dat er minder dan 40% kans is dat het lagedrukgebied zich verder gaat ontwikkelen tot een subtropische storm.

Rond de kern van het lagedrukgebied kunnen zich enkele flinke onweersbuien vormen met windstoten en veel regen op korte tijd. De negatieve impact op Europa is momenteel nihil al kan het wel zorgen voor een extra opstuw van warme lucht uit Noord-Afrika.

Weeranalist Nicolas over de zeewatertemperatuur!

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken