28

We beleven op dit moment mooie zomerse dagen met kwikstanden rond 25°C. Afhankelijk van de hoeveelheid bewolking kan dat zelfs een graadje extra zijn. Op woensdag beleven we wellicht de warmste dag van de week met kwikstanden tussen 27 en 29°C. Op het einde van de dag neemt de onstabiliteit boven het noorden van Frankrijk toe. Het is wellicht wachten tot donderdag vooraleer er onweersbuien de Benelux weten te bereiken. We zoomen alvast even in.

Tropische hitte boven Frankrijk

Dankzij een persistent hogedrukgebied boven het ZW van Europa worden al enkele dagen zeer hoge temperaturen waargenomen boven Spanje en het zuiden van Frankrijk. De weerdienst Météo France heeft een code rood geactiveerd voor 4 departementen van de Rhône, Drôme, Ardèche en Haute-Loire. Er kunnen daar komende dagen zelfs temperaturen worden gemeten tot 42°C. Sommige weermodellen en instanties spreken van een extreme 45°C, maar dat lijkt ons te hoog gegrepen.

Toenemend onweerachtig

De intense warmte uit het zuiden van Europa zoekt haar weg naar het noorden en komt tot stilstand in de buurt van de Lage Landen. Koelere lucht probeert een doorbraak te forceren over onze contreien en dat zorgt op het einde van de week voor een sterke onweerskans. De hoogste kansen op onweer situeren zich momenteel over het noorden van Frankrijk en het zuidoosten van de Benelux. Mogelijk dat de onweerskans zich op vrijdag meer zal uitbreiden naar het noorden.

Weermodellen zoals de Amerikaanse weercomputer GFS gaan voor een zeer sterk risico op onweer voor het zuidoosten van Nederland en België. Dat kan gepaard gaan met hagel.

Weerbericht GP Zandvoort 2023

Onze Nederlandse fans kijken dit weekend met extra aandacht naar het weerbericht. Zal Max Verstappen voor de derde keer op het circuit winnen? Het weerbericht speelt voor de coureurs een grote rol omdat het de strategie mee helpt bepalen. Momenteel ziet de weersverwachting er voor vrijdag niet slecht uit voor deze omgeving. Wellicht blijft het de hele dag droog met een kleine kans op een bui. Een groot verschil met België en het zuidoosten van Nederland waar wel flinke buien worden verwacht.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

4 dagen geleden - 5 min. lezen