3 december 2013 - 2 min. lezen 0 reacties

Een depressie gevuld met koude lucht (-4°C op zo’n 1499 meter) in de bovenlucht zorgt momenteel voor slecht weer in Griekenland. Zo heeft het daar de afgelopen 24 tot 48 uur onafgebroken geregend. In de buurt van Kreta zijn op die manier al ettelijke liters (ongeveer 100 mm) regen naar beneden gekomen. De kans op wateroverlast / kritieke overstromingen blijft daar de komende uren stijgen.

Griekenland kampt met noodweer (1 m regen)

Op onderstaande neerslagkaart (afkomstig van metar.gr) ziet u impressionante neerslaghoeveelheden op het Griekse eiland Kreta. De katalysator van het slechte weer is een ‘Genua-depressie’. Deze ontstaan vaak in het westelijk deel van de Middellandse Zee om daarna richting het oosten op te schuiven. Door het grote contrast tussen zeewater en temperatuur in de bovenlucht wordt het gemakkelijk onstabiel. Voor stormjagers is het najaar dan ook een ideaal moment om waterhozen te spotten langs de kustlijn. Bent u ter plaatse en heeft u zelf ook nieuws te vertellen, geef het door via Noodweer Benelux.

griekenland kampt met noodweer

In het voorjaar stijgt de omgevingstemperatuur opnieuw en wordt het contrast met het zeewater geleidelijk kleiner. De aanloop naar een zwoele en vaak te droge zomer is dan opnieuw ingezet.

Het slechte weer via satellietbeelden

De satellietbeelden bieden de meteorologen op afstand vaak een goed beeld van welk weertype zich in de omgeving afspeelt. Witte plukken op onderstaande weerkaarten wijzen vaak op (hevige) onweersbuien die lokaal wateroverlast veroorzaken. Doordat het systeem (depressie) zich maar langzaam aan het opvullen is, zal het de komende uren nog niet meteen droger worden. Hopelijk blijft de overlast beperkt.

noodweergriekenland

Delen


Verder lezen

Alles bekijken