Gevaarlijke weersituatie op weg naar de Alpen en het noorden van Italië

Vorig weekend werd er reeds een waarschuwing uitgeschreven op deze website en de weermodellen zijn niet beter geworden. Een clash tussen warme lucht uit het noorden van Afrika en koude lucht uit het noorden zal zorgen voor een ware neerslagbom in de regio van Aoste, Noord-Piemonte en Zuid-Zwitserland. Sommige berekeningen gaan ruim over de 400mm met kans op modder- en puinlawines. In de hoger gelegen delen van de Alpen kan dit meer dan 2m sneeuw opleveren! We zoomen even in op de weersituatie!
- We naderen 40.000 leden op ons Youtubekanaal! Blijf op de hoogte van het weer video livestreams en korte video’s.
Weermodellen bereken noodweer
Boosdoener van het noodweer wordt een kleinschalig lagedrukgebied dat in het zuidoosten van Frankrijk zal ontstaan. Zo’n Genualaag is een typisch natuurfenomeen dat ook gepaard kan gaan met fikse windstoten in het noorden van Italië en in de Alpen. De kerndruk van het lagedrukgebied kan zakken tot onder 990 hPa. Meteorologen vrezen dan ook voor een situatie met extreem weer op woensdag en donderdag. Wie niet in de regio van Saastral en het Simplongebied (Zwitersland) moet zijn kan daar maar beter wegblijven.

Lokaal 300-500mm regen op komst
Uit de diverse berekeningen van de weermodellen zien we gevaarlijke neerslagsommen in het noorden van Italië en op de zuidflank van de Alpen. ICON, GFS en SWISS komen vanaf dinsdag tot en met zondag met cumulatieve neerslagsommen tot 350, 400mm. Het is niet uitgesloten dat dit ook gepaard gaat met intense onweersbuien en een piek in de neerslagsom tot 500mm veroorzaakt. De Italiaans overheid heeft nu reeds code oranje afgekondigd, de Zwitserse weerdiensten kiezen voor code rood.



Nieuwe studie van Copernicus
Uit een studie van Copernicus blijkt dat Europa sneller opwarmt dan welk ander continent dan ook, en de gevolgen van klimaatverandering zijn hier duidelijk zichtbaar. Het jaar 2024 was het warmste jaar ooit gemeten in Europa, met recordtemperaturen in het centrum, oosten en zuidoosten van het continent.

Hevige stormen en grootschalige overstromingen eisten minstens 335 levens en troffen naar schatting 413.000 mensen. Opvallend was het grote klimaatcontrast tussen oost en west: het oosten kampte met extreme droogte en uitzonderlijk hoge temperaturen, terwijl het westen te maken kreeg met natte, maar eveneens warme weersomstandigheden.
- Tips voor een goed weerstation voor de weeramateur!