9

Voorlopig geraken we van het wisselvallig weer niet verlost. Dankzij de nabijheid van lagedrukgebieden krijgen we in de Lage Landen vaak perioden met neerslag. Dat ligt in de lijn met onze prognose die we eerder dit jaar voor de lente hadden gemaakt. De combinatie van een sterke El Nino en een late SSW in de stratosfeer gooien de weerkaarten overhoop. Het gevolg zijn soms kletsnatte momenten met een flinke plens regen. Dat zal ook het geval zijn voor vrijdag 17 mei 2024. Lokaal opnieuw met wateroverlast.

Gelijkaardige situatie als in 2021

De situatie op vrijdag 17 mei doet denken aan de waterbom die het zuidoosten van België en Nederland teisterde in juli 2021. Dankzij een indraaiende storing werden enorme neerslagsommen veroorzaakt over dezelfde gebieden. Er ontstonden in 24u tijd kritieke overstromingen. Deze flooding werd ook versterkt door de hoogteligging waardoor het water extra stuwing kreeg. De situatie op vrijdag lijkt technisch gezien zeer gelijkaardig.

Convectieve en stationaire buien

Vanuit Duitsland worden in de loop van vrijdag fikse buien naar het westen gestuwd. Deze buien draaien in over het gebied van ZO-Nederland tot over het oosten van België. Aangezien de buien zich zeer traag verplaatsen kan er opnieuw 20-40mm naar beneden komen. Dit kan zorgen voor aquaplaning in het verkeer en flash flooding. De kans op onweer is eveneens aanwezig, maar iets minder uitgesproken dan op donderdag 16 mei 2024.

Mogelijk valt er flink wat neerslag over een groot gebied van de Benelux. De kans op wateroverlast is niet uitgesloten.

In het Pinksterweekend blijft de onstabiliteit in de buurt van de Benelux. We verwachten dan ook niet meteen stralende lenteweer en 25°C. Weermodellen zinspelen zelfs op een nieuw wisselvallig scenario waardoor we voorlopig moeten wachten op echter zomerse condities.


Verder lezen

Alles bekijken