2 juli 2023 - 2 min. lezen
0 reacties 0

Op zondag verwacht de Europese elektriciteitsmarkt in veel landen een grote hoeveelheid hernieuwbare energie. Bij een te grote hoeveelheid zonnestroom in combinatie met windenergie gaat de stroomprijs dan ook fors negatief. “Op zich is dat niet uitzonderlijk in het weekend wanneer de vraag naar elektriciteit sowieso al wat lager ligt, maar de frequentie waarop het sinds een tweetal jaar voorkomt en de bijbehorende extreme prijzen is opmerkelijk”, vertelt weeranalist Nicolas Roose

Afschakeling windturbines

De laatste jaren werd er flink geïnvesteerd in nieuwe windparken en werd het volume zonnepanelen in West-Europa gevoelig opgedreven. Samen met kerncentrales die steeds op vol vermogen draaien zorgt dat voor spanning op de elektriciteitsmarkt. Een overaanbod aan elektrische energie zorgt ervoor dat de prijzen negatief worden en sommige producenten dan zelf moeten betalen om hun elektriciteit in het net te injecteren. “De laatste maanden zien we tijdens een overaanbod van elektriciteit ook een trend ontstaan dat windmolens voor onze Belgische kust tijdelijk op non-actief worden gezet”

Afschakeling van windturbines kan nodig zijn om de prijzen niet helemaal te laten ontsporen.

Prijzen tot -500 euro/MWh in Nederland en Duitsland

In Nederland verwachten ze in Day-Ahead markt nog extremere prijzen dan in ons land. Op sommige uren kan de prijs dalen naar -500 euro/MWh. De gevolgen kunnen dan ook groot zijn voor producenten zoals grote wind- en zonneparken die een stevige factuur mogen verwachten als de prijs effectief zo laag zal gaan. 

Bijkomend probleem is dat er in een groot deel van Europa veel wind en zon wordt verwacht waardoor export van de elektriciteit niet of nauwelijks lukt. Mensen met een dynamisch energiecontract kunnen in dat geval een goede zaak doen om hun elektrische wagen net op het moment van de meest negatieve prijzen op te laden.

Foto: overzicht elektriciteitsprijzen voor zondag 2 juli 2023 (bron: Nordpool)

Belang van nauwkeurige weersvoorspelling

De elektriciteitsmarkt doet voor haar inschatting van wind- en zonne energie ook beroep op meteorologen. Een foutieve inschatting van de hoeveelheid zon kan een stevige impact hebben op de Intraday markt waardoor hoge piekprijzen mogelijk zijn als er bijvoorbeeld meer wolken zijn dan de dag voordien voorspeld. Met de huidige prognose voor vandaag zal sowieso een groot deel van Europa te veel hernieuwbare energie produceren. Er heerst namelijk flink wat eensgezindheid in de weermodellen.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken