1

De grensregio van Turkije met Syrië is eerder vandaag opgeschrikt door een krachtige aardbeving. De aardbeving had een kracht van 7.8 en bevond zich op een diepte van 18 km. Kort daarna volgden heel wat krachtige naschokken waarbij even voor het middaguur een nieuwe aardbeving van 7.5 de regio heeft opgeschrikt. Momenteel loopt het aantal doden op tot meer dan 1000 en autoriteiten verwachten dat dit de komende uren nog fors zal stijgen.

Krachtige naschokken

Een aardbeving ontstaat wanneer de druk op twee aardplaten zo stijgt, dat deze plots vrijkomt. Na een 1e aardbeving kan zich een zwerm aan naschokken ontwikkelen die meestal minder krachtig zijn dan de hoofdbeving, maar nog steeds grote schade op ruime schaal kunnen veroorzaken. In de regio van Iskenderum zijn er al meer dan 50 naschokken geteld door het USGS.

Locatie aardbeving Turkije

Duizenden slachtoffers

Op dit moment is de situatie nog steeds erg instabiel waardoor hulpverleners met gevaar voor hun eigen leven ook andere mensen proberen te helpen. Vele appartementsblokken zijn ingestort en door de komst van nieuwe naschokken is bijkomende schade niet uit te sluiten.

Pijnlijke geschiedenis met aardbevingen

De aardbeving deed zich voort op de Arabische plaat en de tweede op de Anatolische plaat. Het is niet ongewoon dat een aardbeving een andere plaat in beweging kan brengen met destructieve gevolgen. In 2020 was er ook een aardbeving in het oosten van Turkije.

Toen vielen er 40 doden en werden er 1600 gewonden geteld. De combinatie met lage temperaturen en honderden naschokken maakten het voor de overlevenden en hulpverleners erg moeilijk!

Live overzicht schade

Ziekenhuis in Hatay (1,2 miljoen inwoners) heeft flink wat schade opgelopen.
Man filmt in de straten terwijl gebouwen instorten.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

1 dag geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

4 dagen geleden - 5 min. lezen