28

De vraag van één miljoen dezer dagen is wanneer de temperaturen eindelijk eens richting 20 graden klimmen. Het is al eind april en zowel Ukkel als De Bilt wachten nog op de eerste 20 graden van het seizoen. Ook de komende dagen halen we de kaap van 20 graden niet, meer nog, enkele weermodellen laten het opnieuw tijdelijk koeler worden. Het blijft wel droog. Droog voorjaarsweer zonder thermische uitschieters dus!

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Extreme hitte in Spanje

Door het extreem droge voorjaar in delen van Europa, kon de afgelopen dagen reeds uitzonderlijke hoge temperaturen bereikt worden in het Spaanse binnenland. De temperatuur klom er in Cordoba tot maar liefst 38.7°C, wat ruim 5 graden boven het oude Europese record ligt voor April. Zéér uitzonderlijke tijden.

Elders in Europa loopt het voorlopig niet zo een vaart, maar ook de andere landen rond de Middellandse Zee moeten rekening houden met mogelijk extreem hoge temperaturen voor het jaar als de drukgebieden op de juiste plaats vallen. Het is en blijft immers vrij droog in de regio en er lijkt niet meteen beterschap aan te komen. De oranje gebieden zijn regio’s waar een waarschuwing geldt voor tekort aan bodemvocht, de rode gebieden staan in alarmfase waarbij de vegetatie onder zware druk staat door een tekort aan bodemvocht. In sommige gebieden heeft het droge voorjaarsweer ronduit dus geen goed gedaan!

Droogtekaart in Europa

Actueel weer in Europa

In de Benelux is hier voorlopig nog geen sprake van. Een groot deel van Noordwest-Europa heeft immers te maken met een wisselvallige en natte lente. Ook vandaag trekt opnieuw een neerslagzone over, terwijl in een groot deel van Europa een hogedrukgebied voor rustig en droog weer zorgt. Aan de voorzijde van de frontale neerslagzone wordt wel zachte lucht aangevoerd vanuit het zuiden.

Actuele weerkaart van Europa

De echte hitte blijft evenwel nog opgesloten in het Iberische Schiereiland. Dat is duidelijk te zien aan de temperatuursverwachting van het Amerikaanse weermodel. Het kwik klimt in Spanje opnieuw vlot voorbij 30 graden, terwijl het kwik elders schommelt tussen 15-20 graden.

Maxima op vrijdag 28 april in Europa

Weersverwachting komende dagen

Zaterdag start op de meeste plaatsen nog met (lage) wolken, maar in de loop van de dag klaart het steeds verder op vanuit het noorden. De temperaturen klimmen naar maxima tussen 10 en 15 graden. Er staat daarbij een zwakke tot soms matige wind uit het noordnoordoosten. Uit de wind en in de zon zal het dus aangenaam aanvoelen, maar vergeet niet om in te smeren! De UV-index ligt immers rond 5, wat betekent dat onbeschermde huid snel verbrandt!

Maxima op zaterdag 29 april

Zondag start zonnig met enkele hoge wolkensluiers, maar in de loop van de dag ontstaan ook enkele onschuldige stapelwolken. Het blijft immers overal droog. De maxima kunnen dankzij de zonneschijn nog iets hoger oplopen tot lokaal 18 graden! Een ideale voorjaarsdag! De wind waait opnieuw zwak tot soms matig uit het noordnoordoosten.

Maxima op zondag 30 april

Ook op maandag is er nog voldoende ruimte voor de zon, al zijn er beduidend meer hoge en middelhoge wolkensluiers dan zondag. In de loop van de dag kan ook een bui, zeer lokaal een onweer, ontstaan, maar de kans is voorlopig klein. Aan de temperaturen verandert niet veel. De maxima schommelen opnieuw tussen 12 en 18 graden. Lokaal is 19 graden niet uitgesloten. Er staat een zwakke tot matige wind uit het noordoosten tot oosten. Later ontstaat een zeebries aan de kust uit het noorden.

Maxima op maandag 1 mei

Vanaf dinsdag neemt de onzekerheid toe in de weermodellen. Het Europese weermodel laat beduidend koelere lucht vanuit het noorden over de Benelux stromen met maxima tussen 10 en 15 graden op dinsdag en woensdag waarbij hoe noordelijker in de Benelux, hoe lager de maxima zijn. Het Amerikaanse weermodel laat de lucht meer uit het noordoosten tot oosten komen waardoor de maxima blijven schommelen tussen 15 en 20 graden. Het blijft evenwel droog voorjaarsweer.

De reden voor onzekerheid is de precieze interactie van een hoogtelaagje met de straalstroom in het noorden van Europa. In het Europese weermodel ontwikkelt het hoogtelaagje zich beter, waardoor de koude lucht verder zuidelijk kan doordringen. Bij de Amerikaanse variant gebeurt dit niet.

Het Amerikaanse weermodel op dinsdag 2 mei
Het Europese weermodel op dinsdag 2 mei

Lange termijn?

Ook na dinsdag lijkt het droge voorjaarsweer zich nog even door te zetten met opnieuw een normalisatie van de temperaturen richting 15-20 graden. Het is pas tegen het weekend dat de kans op neerslag opnieuw toeneemt. In de weerpluim van het Europese weermodel is de dip op 2 en 3 mei duidelijk te zien. Daarna stijgt het kwik opnieuw naar vrij normale waarden voor de tijd van het jaar, maar de wisselvalligheid neemt dan wederom toe. Droog voorjaarsweer is aanwezig de komende dagen, maar het is zeker niet voor een lange periode!

Weerpluim Europese weermodel

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

3 uur geleden - 3 min. lezen
6

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

2 dagen geleden - 2 min. lezen