73

Na de extreme hitte van afgelopen 19 juli, verliep het weer even wat koeler en natter in de Benelux. De komende dagen worden echter opnieuw droger en geleidelijk wordt het ook opnieuw warmer. De temperaturen kunnen tijdens het weekend zelfs opnieuw tropisch worden! Droog en stabiel zomerweer staat immers opnieuw in de weerkaarten!

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Europese weerbeeld

Op de Europese weerkaart ligt de Benelux onder een zwak hogedrukgebied. Vanuit het westen nadert een zwakke trog die voor een toename van de bewolking later op vrijdag zorgt. Op de Atlantische Oceaan bevindt zich een groot sturend lagedrukgebied met verschillende neerslagzones, maar deze bereiken onze contreien niet.

Europese weerkaart met frontale structuren

De hoge temperaturen die afgelopen dinsdag in onze contreien aanwezig waren, zijn naar het oosten verschoven en ook afgekoeld. Zo haalt het oosten van Europa (en zelfs het noorden) maxima tussen 25 en 30 graden. In Spanje blijft het heet met lokaal temperaturen boven de 40 graden! Daar beleven ze zeer droog en stabiel zomerweer. Deze extreme temperaturen zijn bij ons echter niet aan de orde.

Temperaturen voor Europa op vrijdag 22 juli

Weersverwachting komende dagen

Zaterdag start nog met wolkenvelden in het noorden van Nederland, maar elders is de zon reeds aanwezig. Geleidelijk wordt het overal zonnig en wisselen wolkenvelden en opklaringen elkaar af. De temperaturen klimmen naar maxima tussen 20 graden in het noorden van Nederland en 27 graden langs de Franse grens.

  • Zelf de wolkenbeelden (satellietbeelden) checken? Dat kan HIER
Maxima op zaterdag 23 juli

Ook zondag bepalen wolkenvelden en opklaringen het weerbeeld in de Benelux. Boven België zijn de opklaringen duidelijk breder. De maxima kunnen nog iets hoger klimmen en liggen rond 25 graden in het noorden van Nederland en 30 graden in België. Lokaal is 31 graden niet uitgesloten.

Maxima op zondag 24 juli

In de loop van zondagavond en de nacht van zondag op maandag neemt de bewolking steeds verder toe. Een neerslagzone komt opzetten en schampt de westelijke gebieden van de Benelux. Dit resulteert in regen en/of buien op maandag in de westelijke gebieden. De temperaturen liggen daardoor iets lager in die regio met maxima rond 20 à 22 graden. In het oosten kan de zon nog meer schijnen en blijft het droog met hogere maxima.

Weersverwachting voor de rest van juli

De weerpluimen van het Europese en Amerikaanse weermodel zijn gelijkaardig voor de komende periode. Na de piek in temperaturen op zondag koelt het tijdelijk af met grotere kans op wat neerslag of een bui. Vanaf de tweede helft van volgende week zit het kwik opnieuw in de lift met maxima die opnieuw boven de 25 graden uitkomen. Temperaturen tot 40 graden zijn voorlopig wel uitgesloten. Daarbij valt er weinig tot geen neerslag. Droog en vrij stabiel zomerweer dus!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Hoge UV-index is niet zonder gevaar

8 uur geleden - 4 min. lezen
9 Prognose

Weersverwachting komende dagen: warm zomerweer, later koeler

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

3 dagen geleden - 5 min. lezen