Droger weer na de zondvloed

De afgelopen dagen waren voor de weeramateur bijzonder boeiend. In het westen viel er in relatief korte tijd (24 uur) veel neerslag. In het zuiden van de provincie West-Vlaanderen werd er op maandag 5 maart tijdelijk droge sneeuw waargenomen (omgeving Kortrijk – Waregem).

Vandaag 7 maart 2012 mogen de getroffen gebieden in de westhoek nog één keer hun hart vasthouden wat betreft de wateroverlast. Een nieuwe actieve storing trekt op dit ogenblik doorheen het land met neerslaghoeveelheden tot 15 liter per vierkante meter. Dit zou in principe voor weinig problemen moeten zorgen, maar met de reeds verzadigde ondergrond weet je natuurlijk nooit.

huidige regenzone

Krijgen we nog een zondvloed geserveerd?

Na vandaag is het voor een tijdje compleet gedaan met de natte en grijze dagen. Het Amerikaanse weermodel laat het vanaf morgen opklaren en stilaan wordt de ruimte voor de zon groter. Naar volgend weekend toe blijft het zelfs volledig droog en stijgt de temperatuur opnieuw richting 10, lokaal 15°C. In combinatie met weinig wind zal dat enkele prachtige lentedagen opleveren. De onderstaande weerkaart is het ensemble van het Amerikaanse weermodel (GFS). Op de laatste grafiek zien we nauwelijks uitstulpingen wat er op wijst dat we een droge periode tegemoet gaan.

droger weer op de weerpluim

De bovenstaande neerslagverwachting (aangeduid door de zwarte pijl) is eigenlijk gemakkelijk te verklaren. Een hogedrukgebied gaat zich vanaf morgen over het westen van Europa ontfermen. Daardoor worden depressies geforceerd om naar het noorden of zuiden te trekken. De hogedruk staat immers als een muur voor West-Europa waardoor neerslagzones geen kansen krijgen.

EXTRA: Onderstaande weerfoto werd genomen in Dadizele na de zondvloed van 5 maart 2012.

zondvloed dadizele 5 maart 2012

Bron kaartjes: meteociel.fr en Ward Bruggeman
LINK: Weerstation Waregem

Lees ook eens:

Nachtvorst in april en de eerste 20 graden in zicht

De afgelopen dagen hadden we regelmatig te kampen met nachtvorst. Op enkele plekken in het oosten van Nederland en de Ardennen kwam het plaatselijk zelfs tot matige vorst op neushoogte. Uiteraard is het bij vorst in het lenteseizoen steeds oppassen voor...

YoniLees dit artikel >
Zacht lenteweer in aantocht!

De afgelopen dagen verliepen zeer zonnig in de Benelux, maar wel iets te fris voor de tijd van het jaar. De temperaturen schommelden vaak rond 10 graden, waar we normaal recht hebben op 12-13 graden. Daar wordt aan gewerkt. Vanaf zondag halen we 18 tot...

Matthias BarbierLees dit artikel >