3 september 2018 - 3 min. lezen 172 reacties

Vandaag kregen we een veelal grijze dag met op sommige plaatsen ook wat lichte regen. De zon was weinig of zelfs helemaal niet te zien. Morgen en overmorgen blijft het erg vochtig, maar zou de zon zich wel laten zien. Het wordt bovendien warm met temperaturen richting 23-25°C. Dat geeft aanleiding tot de vorming van lokale felle buien met eventueel ook onweer. Wateroverlast is daarbij niet uitgesloten. 

Felle buien mogelijk

Komende nacht verwachten we een toenemende kans op (pittige) buien vanaf het noordoosten. Deze kans wordt mede mogelijk gemaakt door onstabiele lucht die de Benelux de komende 48 uur zal inpalmen. De laatste weerkaarten voor morgen en overmorgen zijn op dit moment noemenswaardig onstabiel geworden.

Morgen begint grijs met meteen al kans op enkele buien, maar in de loop van de dag verwachten we wel opklaringen. Tijdens die opklaringen schieten de temperaturen de hoogte in en kan het uiteindelijk tot 23-26°C warm worden. In het westen is het koeler door een noordelijke wind, die frissere lucht aanvoert.

Maxima dinsdag
Morgen zou het tijdens de opklaringen 23-26°C kunnen worden. De hoogste temperaturen zijn weggelegd voor het noordoosten. In het westen blijft het door de noordenwind gevoelig koeler.

Omwille van de onstabiele atmosfeer (een klein hoogtelaag bevindt zich ten zuidoosten van de Benelux) zullen er dan na de middag nieuwe, lokale felle buien gevormd worden. De convectietemperatuur ligt rond 24°C waardoor het met convectie alleen mogelijk net kan lukken. In Oost-Vlaanderen zorgt de scheidingslijn met de noordelijke zeewind echter voor een extra trigger, waardoor de kans op felle buien in de loop van de namiddag daar het hoogst is.

Gezien de lage treksnelheid van de buien en de grote waterinhoud van de atmosfeer, kunnen de buien op korte wel tijd voor veel neerslag zorgen en sluiten we wateroverlast niet uit. Bovendien kunnen sommige buien gepaard gaan met een donderslag. De atmosfeer is namelijk zo onstabiel dat de buien het onweer stadium kunnen bereiken.

Morgen lokale felle buien
Morgennamiddag en -avond kunnen er lokale felle buien ontstaan met veel neerslag op korte tijd.

Tijdens de nacht van dinsdag op woensdag blijft het zwoel met temperaturen die in Vlaanderen en Nederland niet dalen onder 16-18°C. De kans op een pittige bui blijft aanwezig en is vooral weggelegd voor het westen. Daar waar de buien ter plaatste blijven hangen zou er tot en met woensdagochtend wel eens meer dan 20 liter water per vierkante meter kunnen vallen. In de opklaringsgebieden zou het ook nevelig en zelfs mistig kunnen worden. We zijn immers al september…

Cumulatieve neerslag
De cumulatieve neerslaghoeveelheden tot woensdagmiddag bedragen lokaal meer dan 40 liter. Hoewel dit enkel een indicatie is, mogen we er toch vanuit gaan dat er lokaal veel neerslag zal vallen (op korte tijd).

Woensdag wordt opnieuw een zwoele dag met in Nederland temperaturen die kunnen oplopen tot 27°C, zeker langs de grens met Duitsland. Ook in Vlaanderen is in de Kempen opnieuw 25°C mogelijk en is het in het westen wat koeler. Opnieuw kunnen er enkele pittige buien ontstaan, die omwille van de trage treksnelheid, voor veel neerslag kunnen zorgen op korte tijd. Wateroverlast is daarbij zeker mogelijk.

Donderdag draait de wind naar het noordwesten en wordt er koelere, maar ook stabielere lucht aangevoerd. De kans op een bui wordt gevoelig kleiner bij temperaturen tussen 18 en 20°C. De wind zal ook merkbaar aanspannen.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

3 dagen geleden - 3 min. lezen