0

De winter is in aantocht en dat betekent dat het tijd wordt om je huis klaar te maken voor de koude maanden. Er zijn een aantal klussen die je best uitvoert voordat de winter van start gaat, om ervoor te zorgen dat je huis gezellig en warm blijft.

Zorg dat je voorbereid bent op de komst van Koning Winter

Controleer verwarming en schoorsteen

Een van de belangrijkste dingen die je moet doen voordat de winter aanbreekt, is ervoor zorgen dat je verwarming in orde is. Het is namelijk erg vervelend als je midden in de winter plots geen goed werkende verwarming meer hebt. Controleer dus of alle radiatoren goed werken en of er geen lekkage is en ontlucht de radiatoren als dat nodig is. 

Heb je een pelletkachel of een houtkachel? Controleer dan ook of deze nog in orde zijn en voorzie indien nodig genoeg pellets of hout om de winter door te komen. Het is ook aan te raden om jouw schoorsteen minimaal één keer per jaar te laten vegen door een schoorsteenveger, zodat je er zeker van bent dat deze nog in orde is en er geen verstopping in zit. In vele gevallen is dit zelfs wettelijk verplicht.

Reinig je dakgoten

Wanneer er veel regen valt of sneeuw smelt, loopt het water via de dakgoten naar beneden. Als de dakgoten verstopt raken of lekken, kan het water in je huis terechtkomen en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Want zeker tijdens de herfst kunnen er best wel wat takjes en bladeren  in je dakgoot terechtkomen. Zorg er dus voor dat je jouw dakgoten een goede schoonmaakbeurt geeft voor de start van de winter, zodat het water zo snel mogelijk weer weg kan stromen en niet in je huis terechtkomt.

Tochtstrippen en tochtwering

Tochtstrippen zijn een eenvoudige, maar erg efficiënte manier om de koude tocht tegen te gaan. Je plakt ze gewoon rond de ramen en deuren, waardoor er geen koude lucht meer naar binnen kan. Er zijn allerlei verschillende soorten tochtstrippen die je kan kopen, dus je kan altijd wel iets vinden dat past bij jouw situatie. Controleer of er geen tocht door je huis waait en plak indien nodig tochtstrippen op de plekken waar dat het geval is.

Zorg voor voldoende licht in huis

In de winter is het vaak donkerder dan normaal, omdat de dagen korter zijn. Dit kan ervoor zorgen dat je huis sneller somber aanvoelt en dat is natuurlijk niet wat je wil. Zorg er daarom voor dat er voldoende licht in huis is, bijvoorbeeld door een aantal lampen op strategische plekken neer te zetten. Dit geeft niet alleen meer licht, maar ook meer sfeer in huis. We zijn ervan overtuigd dat dit met de huidige energiecrisis een beetje contradictorisch klinkt, maar een aangename sfeer is ook wat waard natuurlijk!

Maak het gezellig binnenshuis

Naast het feit dat je huis warm en tochtvrij moet zijn in de winter, is het ook belangrijk dat het gezellig is. Tijdens de Black Friday sales zijn er altijd wel leuke aanbiedingen te vinden voor winterdecoratie in huis, dus het is zeker de moeite waard om eens te kijken naar bijvoorbeeld de Black Friday Gamma folder: wat dacht je van een warme plaid voor op de bank, kaarsjes, een leuke kerstboom of een nieuw kleedje voor de salontafel? Kies voor accessoires die bij je interieur passen en maak er een gezellige winterplek van!

Kijk jij ook al uit naar de feestdagen?

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

1 dag geleden - 3 min. lezen
7

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

3 dagen geleden - 2 min. lezen