5

Dankzij de scheidingslijn tussen koudere lucht boven de Britse Eilanden en warme lucht boven Frankrijk en Duitsland zijn er op donderdag 24 augustus en vrijdag 25 augustus een aantal intense onweersbuien ontstaan. Op donderdag lag de focus voornamelijk op het westen van België, vrijdag kwam de focus op het centrum en oosten van het land te liggen. Ook in Nederland komen nu meldingen binnen van overlast door regen- en onweersbuien. Er is gevaar voor wateroverlast en hagel.

Lokaal ruim 50 mm op vrijdag

Door een aanééngesloten gebied van buien die constant kan aangroeien boven het noorden van Frankrijk worden veel regio’s getroffen door intense neerslag. De provincies Namen, Waals-Brabant, Luik en Limburg liggen in de vuurlinie van een intense lijn met buien. Omdat het systeem zich maar weinig verplaatst naar het oosten worden cumulatief grote neerslagsommen geregistreerd.

Op de kaart van waterinfo.be zien we 3 gebieden die sinds middernacht (DO op VRIJ) te maken hebben met grote neerslagsommen. Vooral regio ‘3’ moet komende uren nog rekening houden met extra neerslag waardoor we lokaal 75mm aantikken.

Nog meer regen komende uren?

Weermodellen laten de aangroei van nieuwe cellen boven Noord-Frankrijk geleidelijk stoppen waardoor droge periodes de overhand krijgen. Lokale buien blijven evenwel mogelijk, maar de focus komt vrijdagnamiddag op Duitsland te liggen waar ze opnieuw intens onweer mogen verwachten met lokaal zelfs windverschijnselen zoals tornado’s.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken