24 augustus 2015 - 2 min. lezen 5 reacties

Het kan verkeren… Gisteren in België en Nederland nog een vrij stabiel weerbeeld met hoge temperaturen (25 graden of meer). Vandaag krijgen we herfstweer zoals we dat in oktober en november mogen verwachten. De temperaturen zetten een flinke stap achteruit en halen maximaal 21 tot 22 graden. Vanuit het zuiden (Frankrijk) nadert een regenzone (occlusie) verbonden aan een lagedrukgebied (naam: Hans). Dat heeft zo zijn gevolgen voor het weerbeeld vandaag.

Regelmatig buien, lokaal onweer

Wie vandaag uitstapjes gepland heeft kan ze maar beter annuleren. Vanaf de ochtendperiode hebben we last van een wisselend tot zwaarbewolkt weerbeeld met geleidelijk regen vanaf de Frans-Belgische grens. Deze buiige regen wordt later vanmiddag en vanavond vervangen door enkele forse buien die ook met onweer gepaard gaan. De grooste kans daarop reserveren we voor de regio’s ten oosten van Gent – Kortrijk.

herfstweer vandaag

Bijkomend element dat vandaag de hoofdrol zal opeisen is de wind. De weermodellen berekenen vooral in de namiddag een tijdelijke toename in de windsnelheid. Zo kunnen er windstoten optreden variërend tussen 70 en 90 km/h (zie onderstaand kaartje).

Het is zelfs niet geheel onmogelijk dat door het lage LCL-niveau en een forse windschering (10 m/s op in de onderste 1 km) een windhoos ontstaat. De beste kansen hierop eerder in de avondperiode.

windsnelheid maandag

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

3 dagen geleden - 3 min. lezen