22 augustus 2015 - 4 min. lezen 0 reacties

Op donderdag 13 augustus 2015 steeg de temperatuur naar waarden net boven de 30 graden. Daar kwam ook onweer van. Een depressie ten westen van ons land zorgde voor een aanvoer van warme en vochtige lucht en bijgevolg ook hoge dauwpunten. Boven Frankrijk ontwikkelden zich onweders die zich al snel op een lijn organiseerden (multicell). Op enkele plaatsen vielen tientallen liters per vierkante meter met als gevolg lokale wateroverlast.

Opvallend: tijdens de passage van de onweerslijn waren er flinke windstoten met hier en daar windschade. Ook blikseminslagen zorgden lokaal voor overlast. Op enkele plaatsen viel er hagel maar die was eerder beperkt in diameter en zorgde voor weinig problemen.

Op onderstaande kaart analyseren we de ontladingen van deze bewuste donderdag. Hierbij concluderen we dat vrijwel volledig Vlaanderen te maken heeft gekregen met onweer. Ook het westen – zuidwesten van Nederland kreeg de volle laag. De Ardennen en het NO van Nederland in mindere mate.

ontladingen 13-08-2015

Afgelegde route tijdens deze stormjacht

route chase 13 - 14 augustus 2015

We verzamelden in de namiddag in de regio van Kortrijk (locatie A op de kaart) om vandaar uit te vertrekken richting de Franse grens.

We reden richting Ieper – Poperinge om in Steenvoorde (B op de kaart, net over de grens van het West – Vlaamse heuvelland) een geschikte locatie te zoeken met uitzicht op het snel naderend onweer. We zochten een locatie met panoramisch zicht om een eventuele shelfcloud te onderscheppen.

De camera’s werden opgesteld zodat foto’s en videomateriaal genomen kon worden. Het gust front naderde ons en dat hadden we geweten. Koudere lucht verdrijft dan als het ware de warmere lucht langs onder. Aan de horizon werd enorm veel stof de lucht ingeblazen.

gustfront

Gustnado te zien

Op onderstaande video zien we een gustnado. Het gebeurt soms dat er bij een krachtig gust front wervelingen ontstaan aan het aardoppervlak en het stof enkele tientallen meter de lucht wordt ingezogen. Echter is dit niet te verwarren met een windhoos.

De lucht wordt woelig boven onze hoofden en in de verte krijgt de lucht een groen tintje wat wijst op hagel. Het gust front nadert ons met enorm veel wind en stof en een whalesmouth boven ons. Tijd om in te pakken want de regen komt eraan. We vertrekken terug richting Poperinge en komen terecht in stevige regen en wind. De temperatuur daalt met 10°C graden op amper enkele minuten.

radarbeeld 13 augustus 2015

En dan begint een kat en muis spelletje om terug voor het systeem uit te komen. We rijden via Roeselare – Brugge – Gent en Antwerpen. Vanaf Gent komen we soms even voor het onweer uit maar niet genoeg voor de betere foto’s. Eens we Antwerpen door zijn lukt dit beter. Regio Brecht (C op de kaart) zien we terug de shelfcloud.

shelfcloud

We besluiten door te rijden richting Nederland om echt nog eens goed voor het systeem uit te raken om de shelfcloud opnieuw te bewonderen. In het Nederlandse Raamdonk (D op de kaart, gelegen in de provincie Noord – Brabant) kwamen we opnieuw voor het gust front uit en vatte we post met een goed uitzicht. Alweer zien we de shelfcloud nog even.

We rijden terug richting België en dat is niet onopgemerkt voorbij gegaan. Hevige regen en bliksem waren te trotseren. In Hoogstraten (C + E op de kaart, in de provincie Antwerpen) zochten we een laatste stop voor wat bliksemfotografie. Deze buien met heel wat ontladingen trekt langzaam verder richting Nederland terwijl nieuwe cellen ontstaan in de regio van Limburg. Deze trekken ten noordoosten van onze locatie.

Bliksemtijd!

We staan er te kijken naar heel wat CC en CG ontladingen en dit voor maar liefst anderhalf uur lang! Wie graag meer te weten komt over de diverse soorten bliksemontladingen, check onze blogpost.

crawler
CG ontlading

Videoverslag van de volledige chase

Conclusie: Een toch alweer geslaagde chase met ons team inclusief de nodige wolkenformaties en ontladingen.

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken