21 juli 2023 - 3 min. lezen
2 reacties 2

De laatste week was het heet in het zuiden van Europa. Vooral de gebieden rond de Middellandse Zee kregen te maken met extreem hoge temperaturen. Het weerbeeld zit dan ook volledig geblokkeerd, met blijvende hogedruk in het zuiden en blijvende lagedruk in het noorden van Europa. De Benelux ligt dichtbij de scheidingslijn, maar ligt recht in de aanvoer van Atlantische lucht waardoor regenzones makkelijk hun weg vinden naar de lage landen. Door de aanhoudende hitte en droogte groeit de kans op bosbranden in het zuiden van Europa, met momenteel reeds enkele stevige haarden in Griekenland.

  • Ontdek ons ook op Facebook en Twitter

Aanhoudende hitte

Afgelopen week was het reeds recordwarm op sommige plaatsen in het zuiden van Europa, alsook op sommige eilanden in de Middellandse Zee. In Catalonië, Spanje, klom de temperatuur tot maar liefst 45,3°C in Figueres. Ook elders in het zuiden, zoals op Sicilië, Italië en Griekenland werd het meer dan 40°C warm.

Weermodellen zinspelen op een verlenging van de hitte in de omgeving van Spanje, Balearen, Italië tot Turkije. Het vastgeroest patroon geraakt maar moeilijk doorbroken. Wie zon en warme temperaturen wilt, lijkt hier dus wel goed te zitten. Al zijn temperaturen van meer dan 40°C veel te veel van het goede …

Lagedruk bepaalt momenteel het weerbeeld voor West- en Centraal-Europa. Er valt geregeld regen bij gematigde temperaturen. Over het zuiden van Europa en boven de populaire vakantiebestemmingen is het persistent warm tot zelfs tropisch heet.

Bosbranden

Bovendien is het ook al een hele tijd zeer droog op de meeste plaatsen in het zonnige zuiden. De combinatie van hitte en de droogte, zorgen ervoor dat het gevaar op natuurbranden zeer groot geworden is.

In Griekenland braken de voorbije week verschillende bosbranden uit in de regio rond de hoofdstad Athene. De brand ten zuidoosten van de stad werd reeds geblust, maar er woedt nog steeds een grote brand ten noordwesten van de stad. Voorlopig worden de huizen hierbij gelukkig gespaard.

Ook ten zuiden van de stad Sparta zijn vandaag enkele brandhaarden ontstaan.

Rhodos

Rhodos, één van de bekendste Griekse eilanden, werd gisteren opgeschrikt door beginnende bosbranden in het centrum van het eiland.

Bovenstaande foto, genomen vanuit een vliegtuig boven Rhodos, toont zeer goed de grote omvang van de brand en de verspreiding van de rook. Verschillende huizen worden hier echter wel bedreigd door de vuurzee.

Ook in het zuiden van Italië en in delen van Turkije woeden acuteel enkele bosbranden. Met de aanhoudende droogte en hitte lijkt het gevaar op bosbranden de komende weken enkel nog maar toe te nemen.

Belangrijk om vinger aan de pols te houden bij een zomervakantie in het zonnige zuiden. Houd geen BBQ in de natuur, gooi geen sigaretten (nooit) op de grond en gebruik gezond verstand bij lange blootstelling aan hoge temperaturen en de zon!

Michiel

Door Michiel

Master in de toegepaste economische wetenschappen. Geïnteresseerd in de meteorologie, cijfers, data en economie. Met deze insteek ondersteun ik het team in social media, sales en finance.


Verder lezen

Alles bekijken