29 juni 2016 - 4 min. lezen
6 reacties 6

Dit weekend is het weer zover, de start van de grote festivals. Morgen start Rock Werchter en vrijdag is het de start van Summerfestival. Als we de weerkaarten bekijken zullen de festivalgangers het jammer genoeg niet droog houden. Tijdens het weekend trekken er namelijk geregeld enkele regenzones over. Zondag lijkt de mooiste dag te worden, we zullen het dan overwegend droog houden en de zon regelmatig te zien krijgen.

Laarzen kunnen handig zijn

De voorbije 2 maanden heeft het maar liefst 250 l/m² geregend in Antwerpen. Ook in Werchter is er veel neerslag gevallen de afgelopen tijd. De normale neerslaghoeveelheid die valt van mei tot juni is 140 l/m². Er is dus meer dan 100 l/m² regen teveel gevallen. Door deze overvloedige neerslag van de afgelopen maanden zullen de festivalterreinen er dus modderig bijliggen. Laarzen of een oud paar schoenen zal dus geen overbodige luxe zijn. Voor de echte liefhebbers van festivals vormt het weertype sowieso geen probleem. Succes!

weerbericht festivals 2016

Regenachtige donderdag

Bij de start van Rock Werchter zullen de festivalgangers het niet droog houden. De hele dag verloopt wisselvallig met geregeld een bui. De zon zal ook jammer genoeg niet vaak van de partij zijn, in de namiddag zijn kansen op opklaringen het grootst. De temperatuur loopt ondanks de bewolking nog op tot een aangename 19°C. Tegen de avond neemt de kans op buien af en wordt het droog, het kwik daalt in de nacht van donderdag op vrijdag tot 14°C.

Wisselvallige vrijdag

Vrijdag starten we de dag met enkele opklaringen maar tijdens de namiddag ontwikkelen er zich al snel enkele stapelwolken. Tijdens de namiddag en avond ontstaan er enkele buien uit deze stapelwolken. Deze buien zijn de voorbode van een neerslagzone die in de nacht van vrijdag op zaterdag door de Benelux trekt. We verwachten opnieuw 5 l/m², doordat de bodem al verzadigd is zal het water moeilijk de grond intrekken. De temperaturen lopen vrijdag op tot 20°C. Het enige voordeel dat deze regenzone met zich meebrengt is dat het tijdens de nacht niet veel zal afkoelen, de minimumtemperatuur bedraagt 14°C.

Onstabiele zaterdag

De bewolking trekt zaterdagvoormiddag weg en maakt plaats voor de zon. Vooral in de namiddag en avond zullen er geregeld opklaringen zijn. Door de hoge UV-index raden we zeker iedere festivalganger aan om op tijd zonnecrème te smeren. Vanaf de middag neemt de kans op een bui wel weer toe. De buien kunnen lokaal hevig zijn, eventueel zelfs met een donderslag. De maxima bedragen opnieuw 20°C. Tijdens de nacht van zaterdag op zondag koelt het flink af door de brede opklaringen. Het kwik zakt tot 10°C tegen de ochtend, een warme slaapzak zal dus zeker geen overbodige luxe zijn voor de kamperende festivalgangers.

neerslagzone zaterdagnamiddag festivals
Op zaterdag ontstaan er enkele pittige buien die ook onweer kunnen veroorzaken. Vooral het binnenland lijkt het niet droog te houden.

Iets droger weerbeeld op zondag

Zondag verwachten we enkele opklaringen. Tijdens de vooravond komt er bewolking opzetten vanuit het westen. De meeste weermodellen laten de regenzone in activiteit afnemen waardoor het op Rock Werchter en Summerfestival wel eens zou kunnen meevallen qua regen. Het Amerikaans weermodel GFS berekent slechts wat lichte regen tijdens de avond boven de festivals. De temperaturen halen zondag dankzij de brede opklaringen tijdens de ochtend en middag een aangename 21°C. Het belooft ook weer een zachte nacht te worden dankzij de bewolking die tijdens de avond komt opzetten met minima van 16°C.

neerslagkansen tijdens rock werchter
Op zondag lijken de neerslagkansen een fractie kleiner. Doch moet er de hele dag rekening gehouden worden met een lokale bui of lichte regen.

Typisch Belgisch festivalweer

Over het algemeen zullen Summerfestival en Rock Werchter kunnen genieten van aangenaam typisch Belgisch festivalweer. De temperaturen zullen niet te hoog oplopen en vooral op zondag zou er een verfrissende regenbui kunnen overtrekken. Ook de wind zal zeker niet onaangenaam zijn, ze zal licht tot matig uit zuidwestelijke richting waaien. Ik (Mathias Bernaerts) wens alle festivalgangers een schitterende start van het festivalseizoen toe!

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken
9 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

3 dagen geleden - 6 min. lezen
6 Prognose

Weersverwachting komende dagen: fris en wisselvallig

3 dagen geleden - 5 min. lezen
1

Weersverwachting Amstel Gold Race 2024

10 april 2024 - 5 min. lezen